Kur'an-ı Kerim'de havf ve haşyet
In the holly book Quran fear and haşyet
- Tez No: 350780
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fear, Fear of God (Allah), taqwa, expectation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kur'an'da korkuyu ifade eden pek çok kavram geçmektedir. Bunların her biri insanda ki korku çeşitlerine dikkat çekmektedir. Hazırlanan bu tezde; korku kavramı tanımı ve Kur'an-ı Kerim'de ki benzer kavramlar üzerinde duruldu. Kur'an-ı Kerim de Havf kökünden gelen veya aynı anlamdaki diğer mastarlardan türeyen fiil ve isimlerin geçtiği ayetler tespit edilerek yüklendikleri anlamlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.Korku anlamına gelen kavramlar, girişle beraber üç bölüm halinde incelenmiştir. Korku anlamına gelen kavramlar, girişle beraber üç bölüm halinde incelenmiştir. İkinci bölümde Kur'an'da korku çeşitleri, Allah korkusu, kimlerin Allah'tan korktuğu ve Allah'tan korkanların özellikleri ayetler tespit edilerek incelendi. Sonunda ümit ve korku ilişkisi incelendi. Üçüncü bölümde ise Kur'an'da bahsi geçen peygamberlerin, salihlerin, meleklerin ve zalimlerin korku örnekleri ayetler çerçevesinde incelendi. Çalışmamız sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.Kur'an-ı Kerim'in korku konusunda dünya ve ahiret, ruh ve beden dengesini sağlayacak mesajlar verdiği tespit edilmiştir. Özellikle insanın duygu düşünce ve davranış olarak nasıl yaşaması gerektiğini örneklendirerek ayetlerde göstermiştir.Anahtar Kelimeler; Korku, Allah Korkusu, Haşyet, Takva, umut
Özet (Çeviri)
In Holy Book Q?ran many concepts that express fear are mentioned. Each of these types of fear attract people?s attention. In this thesis, the definition of the concept of fear and similar concepts of fear are focused. The Word Havf comes from the root verb mentioned in the Holy Q?ran and the nouns derived from other loaded meanings are explored in detail by determining the verse.The concepts that express fear in Holy Q?ran have been examined in three chapters including the introduction. In the second chapter, the types of fears in Q?ran, the fear of God (Allah), the properties of people who fear God (Allah) have been evaluated in the light of Holy Book verses. In the third chapter, the prophets mentioned in the holy Book Q?ran, the samples of the fears of angels, scholars and tyrants have been analyzed. The study ends with conclusions and bibliography.To sum up, the concept of fear in the Holy Book Q?ran is based on the world and the Hereafter, and also the balance of soul and body. In particular, the samples in the light of verses focus on how to live a religious life and have a healthy behaviour and idea sets