Kur'an'da beşîr kavramı
The beşîr concept in Kuran
- Tez No: 350793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beşîr, Büşra, Nezir, Peygamber, Cennet, Rahmet
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yüce kitabımız Kur?an, mesajını insanlara ulaştırırken temel kavramları araç edinmiştir. Kur?an?da sözlük anlamlarından farklı olarak, çeşitli yan anlamlar kazanan `Beşir?, bu temel ve önemli kavramlardan birisidir. Kelime olarak müjdeci, sevindirici haber getiren, güler yüzlü ve sevecen kimse anlamına gelen beşîr; başta Hz. Muhammed (s.a.v.) olmak uzere, müjdeyi tebliğ eden, aleme müjdeler getiren, Allah?a iman edip onun hüküm ve emirlerine itaat edenlere verilecek mükâfatları bildiren anlamında bütün peygamberler için kullanılan sıfatlardan birisidir. Beşir olan peygamberler, umutlarını kaybetmiş olan insanlara hakikat kapılarını açan, Allah?ın rahmet ve yardımını ve nihayette de cenneti müjdeleyen elçilerdir. Aynı şekilde müminlere Allah?ın rahmet ve yardımını, ahirette de ebedi saadet yurdu cenneti müjdeleyen Kur?an-ı Kerim?in sıfatlarından birisi beşîrdir. Bu sebeple din eğitimcileri ve toplumda dini vazifeleri yürütenler, peygamberlerin ve Kur?an?ın davetteki müjde metodunu iyi anlamalı, inananlara verdikleri müjdeleri çok iyi bilerek hareket etmeli ve bunu tam manasıyla uygulamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Our holy book Kur?an uses basic concepts as instrument when it sends message to people. The Beşîr, which is carrying a different mean as in dictonary, is one of the basic and most important concepts in Kur?an.The Beşîr, which means a person who herald, genial and affectionate, is an adjective that using for firstly Prop. Muhammad, then for all prophets who notifies the evangels, brings evangels to people and tells about reward which will be given to people who faits and obey the orders and rules of Allah.The Beşir prophets are heralds who opens gate of truths, ushers in mercies, helps and for sure, the heaven of Allah to people who lost their hopes. At the same time, The Beşir is one of the adjectives of Kur?an-ı Kerim which tells to faithful people about the helps and mercies of Allah and the heaven which home of the happiness and lasts for forever. So, the religion trainers and the people who fulfills the mission of religion, must understand well the evangel methods of invitation in Kur?an-ı Kerim and they must move with knowing the evangel who given to faithfull people. And they must apply them strictly. KEY WORDS: Beşîr, Büşra, Nezîr, Prophet, Heaven, Mercy