İslam aile hukukunda yeminleşme ve lanetleşme suretiyle evliliğin sona ermesi
Breaking up the marriage with mutual oaths and curse in islamic family law
- Tez No: 350796
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Aile Hukuku, Boşanma, Liân / Mülâane, Islamic Family Law, Divorce, Lian / Mülâane
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Toplumun en küçük birimi ailedir. Evliliğin amacı, aile bireylerinin ömür boyu mutluluk ve huzur içerisinde yaşaması ve neslin devamıdır. Fakat çeşitli sebeplerle evlilikler sona erer. İşte ailelerin dağılmasına yol açan bu sebeplerden biri de zinadır. Eşinin zina ettiğini iddia eden ancak dört şahidi olmayan koca için İslam liân hükümlerini getirmiştir. İslam aile hukukunda yeminleşme ve lanetleşme suretiyle evliliğin sona ermesi adlı tezimiz; giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, İslam hukukunda evliliğin sona ermesi ve şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde liânın tanımı ve mahiyeti, hukukî dayanakları, sebebi, rüknü, şartları, hükmü ve şekli incelenmiştir. İkinci bölümde, liânın hukukî sonuçları; eşlerden had cezasının düşmesi, aralarındaki evlilik bağının sona ermesi ve nesebe dair sonuçlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise eşlerden birinin liândan çekinmesi halinde ne yapılacağı ve liânı düşürüp hükmünü iptal eden durumlar açıklanmış ve nihayet bu çalışmanın ortaya koyduğu neticeler sonuç kısmında ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family is the smallest unity of a community. The aim of marriage is to make the family live in peace during whole life time period and to ensure the continuance of generation. However; marriages break up because of different reasons. Here, one of the reasons that cause families to fall apart is fornication. Islam brings the regulation of lian for the husband who claims that his wife fornicated but who hasn?t got four witnesses. Our thesis, ?Breaking up the marriage with mutual oaths and curse in Islamic Family Law?, consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, information about divorce and its types in Islamic Family Law is given. In the first chapter, definition and quality of lian, its legal grounds, reason, element, conditions, sentence and form are studied. In the second chapter, the legal results of lian, abolishing the penalty from couples, breaking up the marriage and the results related to generation are covered. And in the third part, what happens if one of the couples hesitates and the situations that abolish lian and cancel the sentences of lian are explained. Finally, the conclusions that are asserted in this study are expressed in the result part.