Afganistan'da hadis öğretimi
Hadith education in Afghanistan
  1. Tez No: 350828
  2. Yazar: ABDUL NAİM SULAİMANQUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Hadis, Medrese, İslâmî İlimler, Eğitim, Okul, Afghanistan, Hadith, Madrasa, Islamic Sciences, Education, Schools
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Asya'nın kalbinde yer alan Afganistan'ın Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Çin'le sınırları bulunmaktadır. 35 milyon olduğu tahmin edilen bu ülke nüfusunun %99'u müslümandır. Bu ülkenin resmî adı ?Devlet-i Cumhûrî-i İslâmî-i Afganistan?'dır.İslâm dini bu topraklarda H. 22 yılından itibaren kabul edilmeye başlanmıştır. Afganistan toprakları içerisinde Horasan ve Sicistan gibi çok önemli ilim merkezlerinin önemli bir kısmı yer almaktadır. Dönemin ilim merkezlerinden olan Herat, Belh, Büst, Gazne ve Firyâb gibi şehirler de Afganistan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bugünkü Afganistan topraklarında birçok muhaddis, müfessir ve fakih yetişmiştir.Bir islâm ülkesi olan Afganistan'da, İslâmî ilimlerin öğretimi tarih buyunca çok önemli yer tutmaktadır. Günümüzde de Afganistan'da İslamî ilimlerin öğrenilmesi ve öğretilmesi konusunda Afganistan halkı ve devleti tarafından büyük bir çaba harcanmaktadır. Devlet tarafından kurulan okul ve medreselerin yanı sıra Afganistan'ın halkı tarafından kurulan medreselerde de İslâmî ilimler okutulmaktadır.İslâm'ın ikinci temel kaynağı olan Hadis, devlet tarafından kurulan okul, medrese, yüksekokul ve üniversitelerin ders müfredatında yer almaktadır. Hadis, Afganistan'ın halkı tarafından kurulan medreselerin her döneminde öğretilmektedir. Afganistan'daki medreselerde İslâmî ilimlerin öğretimi hadisle noktalanmaktadır. Medrese eğitiminin son bir yılı ?Devre-i Hadis? diye adlandırılmaktadır. Bu yıl içerisinde sadece hadis öğretilmektedir. Bu bir sene içerisinde ?Kütüb-i Sitte? okutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is located in the heart of Asia; it is bordered by Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan and China. This country?s population is approximately 35 million peoples and 99 % is Muslims. The official name of this country is ?Islamic Republic of Afghanistan?.Islam has begun to be accepted since 22 H. in these lands. Within the territory of Afghanistan, Khorasan and Sicistan is an important part of the very important science centers. The period of knowledge, which centers in cities like Herat, Balkh, Bust, Ghazni and Firyâb is located within the borders of Afghanistan. Many Hadith scholar, Tafsir scholar and Islamic law scholar are growing up from Afghanistan.The Islamic country of Afghanistan, in the history of teaching Islamic sciences is taking a very important role. Today in Afghanistan, the educations of Islamic sciences for the citizens are getting a great effort from the government. The school and madrasa were built by government as well as school and madrasa were built by citizens for education of Islamic science.Hadith as the second major source of Islam, is taking part on their curriculum in schools, colleges and universities that established by the government. Hadith in the madrasa who established by the citizens is taught in every period. The teaching of Islamic science in madrassas in Afghanistan is considered with Hadits. In the last year in madrasa it is called ?Devre-i Hadis? meaning is ?Hadith Period?. In that year is just for the hadith teaching. In that year ?al-Kutub al-Sittah (The six major hadith collections)? and ?al-Muwatta? by Imam Malik will be taught.