Otel işletmelerinde iletişim yönetimi ve halkla ilişkiler
Communication management and public relations in hotel business
- Tez No: 350865
- Danışmanlar: PROF. MİNE SARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmesi, Halkla İlişkiler, İletişim Yönetimi, Halkla İlişkiler Uzmanı, Hotel Enterprises, Public Relations, Contact Management, PR specialist
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günümüzde turizm dünyada ve Türkiye?de her geçen gün artarak büyük bir önem kazanmaktadır. Otel işletmeleri ise bu çok önemli sektörün içinde yerli ve yabancı konuk ve turistlerin barınma, yeme-içme, eğlenme gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş ve konaklama işletmeleri içerisinde en yaygını ve en eskisi hizmet işletmeleridir. Yoğun insan ilişkilerini gerektiren, farklı milliyetlerden farklı din ve kültürlere sahip, alışkanlıkları, beklentileri, kültür düzeyleri birbirinden farklı hedef kitlelere hitap eden turizm sektörünün bir alt birimi olarak otel işletmelerinde halkla ilişkiler, kurumsal başarı için bir gereklilik haline gelmiştir. Kurumun iç ve dış hedef kitlelerine hitap eden uygulamalarıyla halkla ilişkiler iletişim yönetimi, olumlu imaj oluşturma, itibarın yönetilmesi, müşteri ve çalışan memnuniyetinin artırılması, çatışmaların önlenmesi ve çözümü, çevresel faktörlerin takip edilmesi, kriz yönetimi, sosyal sorumluluk çalışmaları ile toplumsal desteğin sağlanması gibi çeşitli konularda yaptığı çalışmalarla turizm sektörünün en önemli birimlerinden olan otel işletmelerinin başarısına ve karlılığına katkıda bulunabilmektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, turizm ve otel işletmelerinden bahsedilerek otel işletmeciliğinin kavramının tanımı ve önemi, ulusal düzeyde tarihsel gelişimi özetlenecektir. Otel işletmecilerin örgütsel yapısı ve başka işletmelerden olan farkı açıklanacaktır. Otel işletmeciliğinde insan kavramını ve insan kaynakların önemi de bu bölümde incelenecektir.İkinci bölümde otel işletmeler açısından halkla ilişkilerin önemi vurgulanacaktır. Halkla ilişkilerin otel işletmelerinde hangi fonksiyonları yerine getirdikleri incelenecektir. Otel işletmelerinde halkla ilişkiler uygulamacılarının sahip olması gereken nitelikler belirtilecektir.Üçünde bölümde ise araştırma bulgularına yer verilerek sonuçlar irdelenecek ve genel bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this day and age, tourism gains importance increasingly in the world and Turkey with each passing day. Hotel managements are established on meeting the accommodation, food and beverage, entertainment needs of domestic and foreign guests and tourists in this very important sector and they are the most common and the oldest service managements among the accommodation managements. As a sub-unit of tourism sector, which requires intense human relations and appeals to target groups that have different religions and cultures and whose habits, expectations, culture levels are different from each other, in hotel managements, Public Relations became a necessity for the corporate success. In this context, the healthy and effective communication that the employees will build up with each other and the guests is needed for hotel managements to reach success. With its practices appeal to internal and external target groups, the public relations management carries out various works such as constituting positive public opinion, reputation management, increasing the satisfaction of customers and employees, prevention and resolution of the conflicts, following the environmental factors, crisis management and providing the social support with social responsibility works. These works may contribute to the success and profitability of hotel managements, which are one of the most important units of the tourism sector.In the first section of the thesis, the definition and importance of hotel management, and its national and historical development will be summarized by mentioning the tourism and hotel managements. The organizational structure of hotel managements and their difference from other managements will be explained.In the second chapter, the importance of public relations with regards to hotel managements will be emphasized. It will be analysed which functions are carried out by the public relations in hotel managements. And in the third chapter, the results will be examined by covering the research findings and a general evaluation will be made.