Dijital kültür sürecinde elektronik ticaretin dönüşümü: Sosyal ticaret uygulamaları
Transformation of electronic commerce in the process of digital culture: Social commerce applications
- Tez No: 350864
- Danışmanlar: DOÇ. EVRİM PELİN BAYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital kültür, yeni ekonomi, sosyal medya, elektronik ticaret, sosyal ticaret, Digital culture, new economy, social media, e-commerce, social commerce
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Değişen dünyada, her geçen gün gelişen teknoloji, toplumu birçok yönden etkilemektedir. Bireylerin, dijitalle yaşamaya başlaması, aynı zamanda bir kültürün oluşmasına da katkı sağlamıştır. İşte bu dijital kültür, sadece sanal ortamların değil aynı zamanda günlük yaşamın da kültürüdür. Bireyler, dijital ortamları birbirleriyle iletişime geçme, haber alma, araştırma, bilgi edinme dışında eğlence, oyun oynama, alışveriş gibi amaçlar için de kullanmaktadır. Sayılanlara yeni bir biçim getirmiş olan dijital kültür, yeni ekonomi içerisinde elektronik ticareti de etkilemiştir. Bu etkileşim sonucunda sosyal ticaret ortaya çıkmıştır. Sosyal ticaret, elektronik ticaret ve sosyal medyanın birlikte oluşturduğu bir terimdir ve elektronik ticareti gerçekleştiren işletmelerin, sosyal medyayı kullanmaya başlaması ile ortaya çıkmıştır. Sosyal medya kullanıcılarının da kendi oluşturdukları içerikler doğrultusunda elektronik ticaretin gerçekleştiği web siteleri ile ilişki kurulmaya başlanmıştır. Gelişen web teknolojileri de bu oluşumlarda teknik alt yapıyı hazırlamaktadır. Dijital kültür sürecinde elektronik ticaretin dönüşümünü incelemeyi amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dijital kültür için kavramsal bir çerçeve oluşturmak amacıyla dijital kavramı, kültür kavramı, bilgi toplumu, dijital kültürü oluşturan etmenler ve sosyal medya kavramı irdelenmiştir. İkinci bölümde dijital kültürde elektronik ticaret ve sosyal ticaretin işleyişi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, ilk iki bölümdeki kuramsal açıklamalar da dikkate alınarak İnternet kullanıcılarının sosyal ticaret katılımlarını ölçmeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma yöntemi (online) ankettir ve İnternette, sosyal medya kullanıcılarına uygulanmıştır. Araştırma bulguları, kavramsal çerçeve doğrultusunda ele alınmaya ve irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In changing world, technology improving day by day, affects society in many ways. Individuals, beginning to live with digital also contributed to the formation of a culture. Here this digital culture is not the only culture of virtual environments but also the culture of everyday life. Individuals use digital media for such purposes like communicating with each other, receiving news, researching information as well as gaming, entertainment and shopping. Digital culture which introduced a new format to those listed, has also affected the electronic commerce in the new economy. As a result of this interaction, social commerce has emerged. Social commerce is a term created by e-commerce and social media together and it emerged as businesses performing electronic commerce started to use social media. In accordance to social media users create their own content have been established relationship web sites which takes place electronic commerce. Emerging web technologies also prepares the technical infrastructure in this formations. This study consists of three parts which aimed to investigate the transformation of digital culture in the process of electronic commerce. In the first chapter, in order to create a conceptual framework for the of digital culture, concept of digital, the concept of culture, information society, the factors that make up a digital culture and social media was analyzed. The second chapter attempts to explain electronic commerce and social commerce operation in the digital culture. In the third chapter, taking into consideration the first and second parts of theoretical explanations, internet users conducted a survey to measure their participation in social commerce. Research method (online) is survey and it was applied to social media users on the internet. The research findings, have been examined and discussed in accordance with the conceptual framework.