On ikinci sınıf biyoloji dersi öğretim programının incelenmesi
The analysis of the twelfth grade biology lesson's curriculum
- Tez No: 350867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE BAŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretimi, Öğretim Programı, Öğretmen görüşleri, Öğrenci görüşleri, Lise, 12. Sınıf, Biology Teaching, Curriculum, Teachers‟ Views, Students‟ Views, High School, 12th Grade
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ortaöğretim 12. Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programı?na ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla öğretmen ve öğrencilerin, 2007 yılında hazırlanıp 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya konan 12. sınıf biyoloji dersi öğretim programıyla ilgili düşünceleri, programın öğelerine yönelik görüşleri, programın verimli ve etkin hale getirilmesi için çözüm önerileri belirlenmiştir. Araştırma sırasında MEB tarafından mevcut programlarda güncellemelere gidilmiş ve araştırma bulgularıyla bu güncellemeler karşılaştırılmıştır. Araştırma öğretmen ve öğrenci görüşlerini doğrudan öğrenmeye yönelik betimsel nitelikli bir tarama modelidir. 2011-2012 eğitim öğretim yılında Manisa iline bağlı ilçelerde farklı orta öğretim kurumlarında yer alan 107 biyoloji öğretmeni ve 304 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Veri toplama aracı geliştirilmeden önce ortaöğretim yapısında meydana gelen değişimler incelenmiş, program geliştirme ve değerlendirme ile ilgili alanyazın taranmış, program öğeleri hakkında bilgi toplanmış ve uzman grubundan görüş alınmıştır. Uzman grubunun dönütlerinin ardından gerekli düzeltmeler yapılmış, anket formlarına son hali verilmiştir. Öğretmen ve öğrenci anketleri kişisel bilgiler, programın öğelerine yönelik sorular, öneri ve düşünceler olmak üzere üç bölümden oluşmuştur. Toplanan nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılarak her madde için frekans, yüzde değerleri ve aritmetik ortalamalar bulunmuştur. Açık uçlu maddeler için ise betimsel analiz yapılmıştır. Sonuç olarak öğretmen ve öğrenciler kazanımları açık, anlaşılır, toplumsal beklenti ve kültürel değerlere uygun, içeriği oldukça yoğun, ders kitabını detaylı, programın uygulanabilmesi açısından ders saatini yetersiz bulmaktadırlar. Konu sıralamasında bazı sorunlar olduğu, bazı konularda Latince kavramların çok ve detay bilginin fazla olması sebebiyle güçlük yaşandığı vurgulanmaktadır. Öğretme-öğrenme sürecinde yer alan etkinlikler öğrencilerin bilimsel bakış açılarını geliştirici ve öğrenci seviyesine uygun bulunmuştur. Her iki katılımcı grup okulların mevcut koşullarını programın uygulanması açısından yetersiz bulmuşlardır. Öğretmenler, programın ölçme ve değerlendirme etkinliklerini açık ve anlaşılır, soru örnekleri ve alternatif ölçme değerlendirme teknikleri açısından yeterli; öğrenciler ise kitaptaki çoktan seçmeli soruların sayıca az ve yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca farklı okul türlerine göre program geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine teachers? and students? views about the 12th grade biology lesson curriculum. For this reason, teachers? and students? views on the 12th grade biology lesson curriculum and its components; their recommendations on how to improve the efficiency of the curriculum have been specified. The Ministry of National Education declared some updates regarding the available curriculum throughout the study and these updates have been compared with the findings of the research. The research model is a descriptive survey method concerning learning the teachers? and students? views. It was conducted in 2011-2012 education year with 107 biology teachers and 304 students from different high schools in Manisa. The questionnaire was designed by the researcher. When the questionnaire was designed the changes in the structure of high school education, the literature on curriculum development and evaluation were analyzed and data on the components of the curriculum were obtained. The views of seven experts who are two biology teachers, two education programmers, one assessment and evaluation and two science education faculty members were acquired for the convenience of the questionnaire. The questionnaires of teachers and students consisted of three parts which are personal information, questions related to the components of the curriculum, suggestions and views. The data were analyzed by finding the frequencies, percentages of items, and arithmetical means. For open-ended questions, descriptive analysis was conducted and the themes were determined in the light of this analysis. As a result, students? gains were found to be clear, understandable and in accordance with social expectations and cultural values by teachers. Students and teachers regard the content of the curriculum as rather extensive, the course book as detailed, the lesson hours are inadequate. The problems in the arrangement of topics and the difficulties due to the detailed information and wide range of Latin concepts were emphasized. Activities in teaching and learning process were found to be developing of students? scientific views and appropriate to their levels. Both of the participant groups found that the current conditions of the schools were insufficient in terms of implementation of the curriculum. Teachers specified that assessment and evaluation activities were clear and understandable; question samples and alternative assessment and evaluation techniques were sufficient; the students specified that test questions in the course book were few in number. Besides the necessity of designing different curriculums according to school types has emerged.