Bir yetişkin eğitim modeli olarak durum eğitiminin Polis Meslek Hukuku dersinde uygulanması: Güvenlik Bilimleri Fakültesinde yarı deneysel bir araştırma
The situation training model in Police Vocational Law course: A quasi-experimential study
- Tez No: 350885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KENAN GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Androgoji, Durum Eğitimi, Uygulamalı Eğitim, Polis Temel Eğitimi, Drama, Adult Training/Education, Andragogy, Situation Training, Practical Training, Basic Police Training, Drama
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu araştırma, Türk polis temel eğitim sisteminde yetişkin eğitimi anlayışına geçilmesi sürecinde kullanılmak üzere Durum Eğitimi Modelinin verimini test etmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, Durum Eğitimi Modelinin etkililiğini analiz etmek amacıyla yarı deneysel olarak kurgulanmıştır. Araştırmanın evrenini Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluştururken, örneklem ise 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde 2.sınıfta Polis Meslek Hukuku dersi görmekte olan iki sınıftaki öğrenciler olmuştur. Bu sınıflardan 43 mevcutlu 2/F sınıfı kontrol sınıfı olarak, 42 mevcudu olan 2/D sınıfı ise deney sınıfı olarak seçilmiştir. Araştırmada üç bağımlı değişken çoktan seçmeli test soruları ve drama gözlem formu aracılığıyla ölçülmüştür. Bu değişkenler; öğrencilerin bilgi, beceri ve davranışlarıdır. Araştırma sonucunda çoktan seçmeli test soruları ve drama gözlem formu aracılığıyla elde edilen veriler bilgisayarda SPSS programı aracılığıyla“t”testi ve regresyon analizine tabi tutulmuştur. Ayrıca bu çalışmada bağımsız değişkene ek olarak öğrencilerin 1. sınıf not ortalamaları da analize dâhil edilmiştir. Analizler sonucunda şu bulgular elde edilmiştir; Durum Eğitimi Modeli ile Polis Meslek Hukuku dersinin işlenmesi sonucunda kontrol ve deney gruplarının bilgi seviyeleri arasında bir farklılık bulunmamıştır. Model, deney grubundaki öğrencilerin beceri ve davranış kazanımında kontrol grubuna göre daha iyi olduklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research tests productivity of the Situation Training Model during the transition process of adult learning philosophy through the Turkish police training system. This study conducts a quasi-experimental design to analyze the effectiveness of Situation Training Model. The population of this study covers all students attending Turkish National Police Academy Faculty of Security Science while the sample of study consists of students from two classes in 2012-2013 academic year Police Vocational Law Course at the second year of the Academy. Among these classes, 2/F Class was specified as control group with 43 students, while 2/D Class was specified as experimental group with 42 students. This study measured three dependent variables by conducting multiple choice tests and filling drama observation forms. These variables are students' knowledge, competence, and behaviors. The data derived from multiple choice tests and drama observation forms were analyzed using SPSS program with the application of“t”tests and regression analysis. In addition, all control and experimental group students' grades in the first year of Academy were included to the analysis. The findings of the analysis were as follows:No significant differentiations were found between control and experimental group's knowledge with the application of Situation Training Model in Police Vocational Law Course. However, the findings of the study reveals significant differentiation between control and experimental groups in gaining competence and behaviors. The experimental group students performed better than control group students in terms of gaining relevant competence and behaviors that Police Vocational Law Course aimed.