Türkiye'de toplumsal olaylara müdahale politikasının analizi
The analysis of the policy of intervention to social events in Turkey
  1. Tez No: 350884
  2. Yazar: UFUK TAŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politika Analizi, Toplumsal Olay, Gösteri, Müdahale, Polis, Public Policy Analysis, Social Events, Demonstrations, Intervention, Police
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Türkiye'de düzenlenen toplumsal olayların miktarının oldukça fazla olduğu bilinmesine rağmen polisin olaylara müdahalesinde yeterli ve standart politikanın geliştirilmediği gözlenmektedir. Hâlbuki polis faaliyetleri arasında doğrudan özgürlükleri ilgilendirmesinin yanında kolektif olarak kullanılan bir hak olması, polisin toplu olarak müdahale etmesi, tüm aktörleri, hukuki, siyasi ve sosyal alanları dikkate alan politikanın belirlemesini zorunlu kılar. Tez bu anlamda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün toplumsal olaylara müdahale politikasının analiziyle ilgilidir. Politika belirleme sürecinde aktörlerin etkisi farklı olmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü oldukça fazla aktörün etkisi altında toplumsal olaylara müdahale politikası belirlerken, basının söylemlerinden, yasal düzenlemelerden, uluslararası kurumların söylem ve kararlarından, Sivil Toplum Kuruluşlarının taleplerinden, toplumsal olayın çıkış nedenlerinden, siyasal etkilerinden ve sonuçlarından etkilendiğini söylemek mümkündür. Tezde, toplumsal olaylara müdahalede politikasının analizi amacıyla geniş bir literatür ve arşiv araştırması incelemesiyle, alanda çalışanlar ve merkezde politika belirleyenlerle mülakatlar yapılarak toplumsal olaylara müdahale politikasının analizi yapılmıştır. EGM'nin kendi alanı içerisinde tüm aktörleri dikkate alan politika belirlemeye çalıştığı söylenebilir. Buna rağmen Türkiye şartlarında sosyal, hukuki ve siyasi nedenlerden dolayı ve mevcut bürokratik gücünün eksikliğinden dolayı etkili ve standart politika belirlemekte zorlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish police face enormous social events in Turkey comparing to other countries and it is an observed that police do not improve enough and standard policy on how to intervene and control such events. Police should determine policy by taking into account other actors like law, political and social because enforcing law needs a balanced action between security and freedom of the people's lawful demonstrations. In this aspect, the dissertation focuses on the analysis of the General Directorate of Security' intervention polices to the social events. Actors in the process of determining the effect of a policy are different. It is possible to say that General Directorate of Security is affected by discourses of the press, legal arrangements, and decisions of the international institutions and demands of non-governmental organizations while it determines to the politics of intervention to the social events.In order to fully understand the background of such complex issue, this dissertation explores the extensive literature, secondary data analysis, archive, and interviews with field workers and the officers in the central office who determine about the policy. It is argued that General Directorate of Security is trying to determine about the policy taking into consideration of all the respected actors. Despite this, it is hard to determine effective and standard policy because of the social, legal and political reasons and existing of deficiency of bureaucratic power in Turkey.