2000'li yıllarda kamu mali yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları
Restructuring of public financial management studies 2000s
  1. Tez No: 350947
  2. Yazar: ALİRIZA SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reform, Restructuring, New Right, Neo Liberalism, New Public Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Reform yapılacak alanın anlaşılması bakımından“Geleneksel Kamu Yönetimi”ve“Yeni Kamu Yönetimi”konularının kavramsal çerçevesi literatür taranarak betimlenilmiştir. Aynı zamanda bu çalışmada İdari reform kavramının incelenmesi üzerinde durulmuş, bunun yanında kamu yönetimi kavramı irdelenmiş ve reformu gerektiren şartlar ile reform alanları ele alınmıştır. Bu çalışmada, 1930'lu yıllardan Kalkınma Planları dönemine kadar yeniden yapılanma ile ilgili yabancı uzman raporları ve yapılan uygulamalar incelendi. Daha sonra, Kalkınma Planları Döneminde yerli uzmanlar ve bürokratlar tarafından hazırlanan raporlar ve yapılan projeler ele alınmıştır. Söz konusu yapılanma süreçleri içerisinde ortaya çıkan uygulama ve raporlar karşılaştırılıp analiz edilmeye çalışılmıştır. Kamu mali yönetim reformunun getirdiği yenilikler ışığında reformdan önceki mevcut durum ortaya konulmuş ve bu bağlamda 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ve bu kanun yerine ikame edilen 5018 Sayılı Kamu Mali yönetimi ve Kontrol Kanunu irdelenmiştir. Yeniden yapılanma olgusu değişen mevzuat ve mali kurumlar çerçevesinde açıklanmış ve analiz edilmiştir. Bunun yanında Maliye Bakanlığının teşkilat ve görev yapısındaki değişiklikler ve Gelir İdaresi Başkanlığının kurulması konuları incelenmiştir. Son olarak, kamu alım süreçlerinde meydana gelen değişiklikler ile kamu mali yönetimi alanındaki diğer gelişmelere değinilmiştir. Anahtar Sözcükler : Reform, Yeniden Yapılanma, Yeni Sağ, Yeni Liberalizm, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı
Özet (Çeviri)
In terms of being understood of sphere, where reform would be practiced, the conceptual framework of subjects of“Traditional Public Administration”and“New Public Management”were defined, doing a literature review. Also, in this study, the concept of Administrative Reform was examined. Besides, the concept of Public Administration was scrutinized and the conditions requiring reform were discussed along with reform spheres. In this study, foreign expert reports and practiced applications regarding restructuring efforts from 1930's to the era of Development Plans were examined. Thereafter, the reports and projects prepared by Turkish experts and bureaucrats in the era of Development Plans were dealt. The reports and practices ensuing within restructuring process were analyzed comparatively. In light of amendments brought by Public Financial Management Reform, the situation before reformation was set forth and in this context, 1050 numbered General Accounting Law and 5018 Public Financial Management and Control Law, replaced with 1050 numbered General Accounting Law, were scrutinized. The phenomenon of restructuring was articulated and analyzed in framework of changing regulations and financial institutions. Furthermore, the topics regarding changes in the organization and duties of Ministry of Finance and the foundation of Revenue Administration were discussed. Lastly, changes taking places in public procurement and other developments in public finance management were addressed.