Hukuk davalarında duruşma
Proceedıngs ın cıvıl cases
  1. Tez No: 350980
  2. Yazar: MEMDUH OCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Duruşma, Hak, Adil Yargılama, Trial, Right, Fair Trial
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yargılamanın başlıca aşamalarından olan duruşmanın, delillerin ortaya konulması ve tartışılması suretiyle gerçeğin bulunması amacına hizmet ettiğinden, önemi yadsınamayacak kadar fazladır. Bazı istisnalar dışında duruşma yapılmadan karar verilmesi halinde adil yargılamadan bahsedilemeyeceği, hem iç hukukta hem de uluslararası hukukta kabul edilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde öncelikle kişilerin adil yargılanması açısından bu şekilde gerekli görülen duruşmanın bir hak olarak nitelendirilmesi gerektiğine değindik. Sonrasında yargılamaya hâkim ilkeler ışığında duruşma ve duruşma hakkı kavramlarını inceledik. İkinci bölümde duruşmanın asli unsurlarına değinmek suretiyle duruşmanın çerçevesini belirlemeye çalıştık. Son bölümde ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde duruşma ile ilgili düzenlemelere değinerek çalışmamızı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
The main stage of the proceedings of the trial, and discussion of evidence by the presence of the truth is to serve the purpose, much importance is undeniable. Without trial, with some exceptions mentioned case to be decided whether a fair trial, both in domestic law and in international law has been adopted. In the first part of our study, primarily of persons as deemed necessary from the viewpoint of a fair trial hearings have addressed should be considered as a right. After the trial judge in the light of the principles we have examined the concept of the right to hearing and the trial. In the second part of the trial proceedings by reference to the essential elements of the framework, we tried to identify. In the last section, in accordance with the Civil Procedure Law numbered 6100, we ended our work referring to the related regulations.