EFL instructors' causal attributions of student success and failure and their relationship to classroom practices
İngilizce okutmanlarının öğrencilerin başarı ve başarısızlıklarına ait nedensel yüklemeleri ve sınıf içi uygulamalarıyla ilişkisi
  1. Tez No: 350982
  2. Yazar: ÖZGE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ŞAHİNKARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yükleme, Yükleme Teorisi, Öğretmen Faktörü, Attribution, Attribution Theory, Teacher Factor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yabancı dil öğrenimi ve öğretimi alanında Yükleme Teorisinin önemi birçok araştırmacı tarafından kanıtlanmıştır. Yabancı dil öğrenimi ve öğretimi alanındaki öneminin sebebi, yabancı dil öğrenmenin ilk evresinde bir kişinin neden başarılı ya da başarısız olduğunu bilmek başarı için gerekli yardımda bulunma ihtimalini arttırabilmesindendir. Böylece, öğretmen kendi öğrencileri hakkındaki inançları ve neden başarılı ya da başarısız oldukları bilgisini kullanarak, gerekli değişiklikleri yapabilir. Böyle bir bilginin ışığında da, öğrencilerle iletişim yöntemini, verdiği ödevleri, öğretme yöntemini, beraber oluşturdukları öğrenme ortamını ve hatta öğrencilerin kendi başarı ve başarısızlıklarına yaptıkları yüklemeleri değiştirebilir. (Dörnyei, 2001). Bu çalışmada, İngilizce okutmanlarının öğrencilerin İngilizce sınavlarındaki başarı ve başarısızlıklarına yaptıkları nedensel yüklemeleri ve öğrencilerin başarı ve başarısızlıkları hakkındaki algıları ve sınıf içi uygulamaları arasındaki ilişkiyi araştırmak hedeflenmiştir. Veriler anket, sınıf gözlemleri ve yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Bulgular, okutmanların öğrencilerinin İngilizce sınavlarındaki başarı ve başarısızlığını birden çok sebebe atfettiklerini ve okutmanların sınıf içi uygulamaları ve nedensel yüklemelerinin bir dereceye kadar tutarlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within the field of foreign language learning, the significance of Attribution Theory has been well documented by most of the language researchers. Its significant place in foreign language learning and teaching is due to the search for causality's being functional in that knowing why one has succeeded or failed at the stages of learning a foreign language may increase later chances of success by taking appropriate instrumental action. Thus, based upon the analyses teachers make about their own beliefs about students and why they succeed or fail in achivement contexts, teachers can make changes where necessary. In the light of such knowledge, they can change the way they interact with their students, the tasks they assign, the way they teach, the learning environments they create together, or even their students' beliefs about their success and failure (Dörnyei, 2001). In this study, it was aimed to gain insights about English Language instructors' causal attributions for their students' success and failure in English exams, and how instructors' perceptions regarding their students' success or failure and classroom practices are related. The data were collected through the questionnaire, classroom observations, and semi-structured interviews. The findings revealed that the instructors attributed their students' success and failure in English exams to multiple causes and the instructors' classroom practices were to some extent in consistent with their causal attributions.