Çalışanların kariyer yolculuğunda işkolikliğin rolü üzerine bankacılık sektöründe bir araştırma
A research in banking sector upon the role of the workaholism on the career path of the employees
  1. Tez No: 350995
  2. Yazar: GÜNEŞ HAN SALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Yolu, İşkoliklik, Bankacılık Sektörü, Career, Career Path, Workaholism, Banking Sector
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve teknolojik gelişmelerin getirmiş olduğu fırsatlar, çalışma yaşamındaki envanterlere kolaylıkla ulaşılması ve diğer gelişmeler bireylerin kendi aralarındaki ve örgütlerarasındaki rekabeti de arttırmaktadır. Örgütlerin en önemli girdisi olan bireyler çalışma yaşamında rakiplerini geçebilmek için eğitimlerini, deneyimlerini ve donanımlarını arttırmaya çalışmaktadır. Bu noktada kariyer kavramı karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte iş güvencesi sorunu, işini kaybetme endişesi, çok çalışmayı gerektiren işlerin çoğalması ve kariyer tutkusu gibi sorunların bir şekilde işkolikliği beslediği ve örgütlerde işkolik çalışanların artmasına neden olduğu görülmektedir. Tüm bu süreci kapsayan kariyer yolculuğunun işkoliklikten etkilenerek şekillenmesi göz ardı edilmemelidir. Bu araştırmanın birinci bölümünde araştırmayla ilgili problemin belirlenmesi, araştırmanın amacı ve önemi, sınırlılıkları, varsayımları ve tanımlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde kariyer kavramına ilişkin kuramsal çerçeve açıklanmıştır. Üçüncü bölümde işkoliklik kavramına ilişkin kuramsal çerçeve üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölüm alan araştırmasının yürütüldüğü bölümdür. Bu bölümde Çorum ilinde yer alan banka çalışanları ile bir alan araştırması yürütülmüş ve elde edilen bulgular istatistik paket programıyla değerlendirilmiştir.Son bölümde ise kuramsal çerçeve ve alan araştırmasından elde edilen bulgular ışığında sonuç, tartışma ve öneriler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently happening technological developments and the changes technological developments brings, accessing easily to the inventories in work life and the other developments increases the competition of individuals between themselves and between organizations. The individuals who are the preeminent input of the organizations endeavor to enhance their educations, experiences and accoutrements, to overtake their rivals in worklife. At this point, the concept of career emerges. However, it can be seen that, problems like anxiety of losing his job, job reassurance problem, rising of the jobs requiring working too much and career ambition somehow feed the workaholism and cause the swell of the workaholic employees in the organizations. It should not be omitted that carrier path embracing this whole process can be formed by being influenced from workaholism.In the first section of this research, determination of the problem about the research, the aim and the importance of the research, the limitations, the assumptions and the descriptions of the terms of the research were given. In the second section, theoretical frame related to the career concept was explained. In the third section, theoretical frame related to the workaholism concept was examined. The fourth section is the one where the field research was held. In this section, a research was conducted with the employees of the banks in Çorum and all the data were evaluated by the statistical package programme. In the last section, the result, the discussion and the suggestions of the research were emphasized by the light of the data obtained from the theoretical frame and field research.