Kırgızistan'da doğrudan yabancı yatırımların sektörlere dağılımı ve enerji sektörünün incelenmesi
Sectoral distribution of foreign direct investments and investigation of energy sector in Kyrgyzstan
- Tez No: 351014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NEJAT BİLGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Kırgızistan, Orta Asya, Enerji Sektörü, Hidro Elektro Santraller, Maliyet Analizi, Foreign Direct Investment, Kyrgyzstan, Central Asia, Energy Sector, Hydro-Electric Power Plants, Cost Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada öncelikle doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili teorik bilgilere değinilecek ve daha sonra Kırgızistan'da doğrudan yabancı yatırımları ve bu yatırımları belirleyen etkenler üzerinde durularak enerji sektörü incelenecektir.Çalışmanın Birinci Bölümünde, doğrudan yabancı yatırımlarının tanımı, önemi ve sınıflandırılması yapılarak, işletmeleri uluslararası doğrudan yatırımlara yönelten nedenler ve başlıca yeni gelişmeler detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, hızla değişen teknoloji, artan belirsizliğin getirdiği risk ve küreselleşen rekabet koşullarında işletmelerin uluslararası faaliyette bulunma yolları çizilmiştir. Devlet kısıtlamaları, üretim kaynaklarının yetersizliği ve artan maliyetler gibi olumsuz etkilerden kurtulmak için ya da rekabet güçlerini koruyabilmek için işletmeler, özellikle çok uluslu işletmeler, ne tür işbirliği stratejilerini uygulamaları gerektiği tartışılmıştır ve doğrudan yabancı yatırım kavramına ilişkin, yaklaşım ve modeller ele alınmıştır.İkinci Bölümde genel olarak Dünya'da doğrudan yabancı yatırımların tarihsel gelişimi, ülke ve bölgelere dağılımı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde durumu ve değişim sürecindeki Orta Asya ülkelerinde genel durumu anlatılmıştır.Daha sonra Kırgızistan'ın yatırım ortamı incelenmiştir. Kırgızistan'ın Ulusal Yatırım Politikası hakkında bilgi verilerek, amaç ve görevleri anlatılmaktadır. Kırgızistan'ın yatırım politikasının uygulandığı alanlara da yer verilmektedir. Ayrıca Kırgızistan'da doğrudan yabancı yatırımları için gerekli olan kanun ve mevzuatlar açıklanmaktadır. Kırgızistan'daki yatırım ortamı incelenerek, doğrudan yabancı yatırımların ekonomi sektörlerine ve bölgelere göre dağılımı anlatılmakla birlikte, yatırım akımlarının geldiği ülkeler ve Kırgızistan'da faaliyette bulunan yabancı sermayeli şirketlere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise Kırgızistan'da enerji sektörünün yapısı, enerji kullanımının durumu ve yatırım olanakları, elektrik enerjisi potansiyelini oluşturan faktörler, enerji üretimi, enerjiye talep ve enerji tüketim potansiyeli, enerji üretiminin enerji kaynaklarına göre dağılımı, enerji üretiminde ve kullanımında öne çıkan kaynaklar ve Kırgızistan'da faaliyette bulunan bazı enerji şirketlerinin tanımı ve finansal analizi yapılacaktır. Ayrıca Kırgızistan'da üretilen elektrik enerjisinin maliyet analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The study starts with the description the theoretical information about foreign direct investments, then analyze focused on foreign direct investment developments in Kyrgyzstan and its determinants and in the last chapter investment in the energy sector will be discussed.In the first chapter of the study, definition, importance and classification of foreign direct investments and reasons why businesses directed to foreign direct investment and the major recent developments explained in detail. Also, in the conditions of rapidly changing technology, globalized competition and the risks associated with increasing uncertainty, the ways have been drawn for entrepreneurs to be active in international businesses. In order to avoid of negative effects, such as state constraints, the lack of production resources, and increased costs or to maintain the competitiveness, what kind of cooperation enterprises, especially multinational companies should apply have been discussed. Also the models and approaches related to concept of foreign direct investment have been discussed.The second chapter starts with the analyzing the historical development of foreign direct investment in the world, the distribution by regions and countries and overall situation of direct investments in Central Asian countries and later presented the investment environment of Kyrgyzstan. Then Kyrgyzstan?s National Investment Policy, the objectives and tasks are described. Kyrgyzstan's investment policy is applied fields will be discussed. In addition, the laws and regulations necessary for foreign direct investment in Kyrgyzstan are described. Examining the regional distribution of foreign direct investment and economic sectors will be discussed by Kyrgyzstan's investment climate. It will also be considered a company with foreign capital operating in Kyrgyzstan and countries which invest in economy of Kyrgyzstan.In the third chapter will be investigated the structure of the energy sector in Kyrgyzstan, status of using energy and opportunities of investment, the factors that constitute the potential of electrical energy, energy demand and energy consumption potential, energy distribution according to energy production. Significant sources of energy production and use, description of some of the energy companies operating in Kyrgyzstan and financial analysis will be performed. In addition, will be analyzed the cost of electricity produced in Kyrgyzstan.