Etkinliklerin destinasyona etkileri:2011 Erzurum Unıversıade Kış Oyunları
Impacts of events on destinations: 2011 Erzurum Universiade Winter Games
  1. Tez No: 351015
  2. Yazar: TUBA BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Etkinlikler, Etkinlik Etkileri, 2011 Erzurum Universiade Kış Oyunları, Destination, Events, Impacts of Events, 2011 Erzurum Universiade Winter Sports
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Etkinlikler, son yıllarda turizm ürünleri arasında önemli turistik çekicilikler olarak yer almaya başlamıştır. Artık destinasyonlar, etkinlikleri turizm talebi artırma, turizm sezonunu uzatma, ilave çekicilik yaratma, imaj geliştirme ve destinasyonun pazarlanmasında sürdürülebilirlik sağlama gibi birçok amaçla kullanmaktadır. Önemli turistik çekicilikler olarak görülen etkinliklerin turizm sektörüne sağladığı bu gibi faydalarının yanında destinasyonda ekonomik, sosyo-kültürel, çevresel ve politik alanda hem kısa hem de uzun dönemde birçok etkisi de bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, önemli spor etkinliklerinden biri olan 2011 Universiade Kış Oyunları (2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları)'nın ev sahibi bölgede bıraktığı etkilerin yerel halkın algısı üzerinden ortaya çıkartılmasıdır. Bu çalışmanın önemi, etkinliğin ev sahibi bölgede bıraktığı etkilerin belirlenmesi ile bu tür etkinliklerin organizasyonu aşamasında oluşturulan sürdürülebilir planlara kaynak oluşturulabilmektir. Bu çalışmada, etkinliğe ev sahipliği yapmış bölge insanının demografik profillerinin ve etkinliğin etkilerini nasıl algıladıklarının belirlenebilmesi için bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışması sonucunda ortaya çıkan faktörler doğrultusunda 2011 Universiade Kış Oyunları'nın ev sahipliğini yapan Erzurum'da ne gibi etkiler bıraktığı belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Events have started to take place as important touristic attractions among the products of tourism in recent years. These days, destinations use the event with the aim of increasing tourism supply, extending the tourism season, creating additional attractions, developing an image and providing sustainability in the marketing of destination. These events, regarded as touristic attractions have a great deal of impacts on the destinations in an economic, socio-cultural, environmental and political way as well as benefits for the tourism sector. The aim of this work is to deduce the effects on the host city of the 2011 Universiade Winter Games (2011 World University Winter Sports), as one of the important sports events, from the perceptions of the residents. The significance of this work to generate sources for the sustainable plans formed in the organizational period of this kind of events as a result of determining the effects of the activity on the host city. In this work, there has been a questionnaire study about their demographic profiles in order to identify how the resident?s perceive the event. Through out the factors which have emerged in the result of this questionnaire study, we have tried to determine what kind of effects Universiade Winter Sports 2011 does have on Erzurum as the host city.