Veri zarflama analizi tekniği ile finansal piyasalarda etkinlik analizi: İMKB gıda maddeleri sanayii'nde bir uygulama
Efficiency analysis in financial markets by data envelopment analysis technique: An application in ise food industry
- Tez No: 351025
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖCAL USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Performans, Performans Ölçümü, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Performance, Performance Measurement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'de Gıda Maddeleri Sanayii'nde faaliyet gösteren şirketlerin finansal açıdan etkinliği veri zarflama analizi ile ölçülmüştür.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde performans ve performans ile ilgili kavramlar tanıtılmış, performans ölçüm yöntemlerine değinilmiştir.İkinci bölümde Veri Zarflama Analizinin tarihsel gelişimi, uygulama alanları, uygulama aşamaları, matematiksel temelleri ve modelleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümde Veri Zarflama Analizi uygulaması yer almaktadır. 2009,2010 ve 2011 yıllarında İMKB'de Gıda Maddeleri Sanayii'de işlem gören 18 şirketin etkinlik skorları ölçülmüştür. EMS 1.3 paket programı ile yapılan analizde, girdi ve çıktı verileri olarak temel finansal rasyolar ele alınmıştır. Uygulama sonucunda şirketlerin her yıl için ayrı ayrı etkinlik skorları ölçülmüş, etkin olmayan şirketler için önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca gerçekleştirilen süper etkinlik analizi ile etkin olarak şirketler etkinlik skorlarına göre sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, from a financial point of view, the efficiency of Istanbul Stock Exchange Food Industry firms is measured by Data Envelopment Analysis.This study consists of three sections. In the first section, performance and the terms about performance are defined and performance measurement methods are mentioned.In the second section, historical development of Data Envelopment Analysis, application fields, application stages, mathematical fundamentals and models are revealed.In the third section, application of Data Envelopment Analysis takes place. Efficiency scores of 18 firms which are traded in ISE Food Industry for 2009, 2010 and 2011 are measured. Basic financial ratios are used as input and output data at the analysis which is applied via EMS 1.3 program. At the end of the application, efficiency scores of firms each year are measured and recommendations are made for inefficient firms. Moreover, efficient firms are sorted by super efficiency scores with super efficient analysis.