Colonialism, globalization and resistance in Jean Rhys' Wide Sargasso Sea, Arundhati Roy's The God of Small Things and John Updike's Terrorist
Jean Rhys'ın Wide Sargasso Sea (Geniş Geniş Deniz), Arundhati Roy' un The God of Small Things (Küçük Şeylerin Tanrısı) ve John Updike'ın Terrorist (Terörist) isimli romanlarında sömürgecilik, küreselleşme ve direniş
  1. Tez No: 351026
  2. Yazar: HAFİZE GÜL KOPARANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Postcolonyalizm, Küreselleşme, Direniş, Öteki, Colonialism, Postcolonialism, Globalization, Resistance, The Other
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sömürgecilik her ne kadar geçmişte kalan bir düşünce olarak gözükse de, küreselleşme olarak kılık değiştirerek günümüze kadar gelmektedir. Bununla birlikte, küreselleşen dünya kolonyal ve sonrasında post-kolonyal diye adlandıralan köşelerden direniş stratejilerini içermektedir. Edebiyat, kolonyalizm ve küreselleşme ideolojisinin ve insanların bu ideolojiye gösterdikleri direnişin izlenebileceği en önemli alanlardan biridir. Bu tezde, batı uygarlıklarının sürekli genişleyen emperyalizme karşı sosyoekonomik, kültürel ve politik direniş biçimleri olduğunu ileri sürüyorum. Bu sebeple, hegemonya altında“susturulana”dikkat çekerek, bu tez, farklı milletlerden, kültürlerden ve etnik gruplardan üç yazarın baş kahramanları yoluyla direnişi nasıl sunduklarını göstermeyi amaçlamaktadır. Jean Rhys'ın Geniş Geniş Deniz romanındaki baş kahraman Antoinette, egemen sömürgeci ideolojiye kendi kültüründen çözümler bulmaya çalışarak direnir. Aynı zamanda söylemi yoluyla da ataerkil topluma ve sömürgeciliğe karşı direniş göstermektedir. Arundhati Roy Küçük Şeylerin Tanrısı romanında, baş kahraman Ammu, egemen sistem ve ideoloji tarafından kast sistemi içinde susturulmuş kadını ve ?dokunulmazları? sömürgecilik ve asimilasyon bağlamında protesto eder. John Updike'ın Terörist romanında okur, 11 Eylül'den sonra, çok kültürlü Amerika ile yüzleşir ve Updike, ABD'deki Müslüman toplumunun karşılaştığı zorlukları; bu küreselleşen dünyada farklı bir direniş tipine dönüşen terörü kendi kültürüne yakın olma çabasındaki başkahraman Ahmad üzerinden sunar.
Özet (Çeviri)
Although colonialism seems to be an idea of the past, its subtle forms have survived to the present disguised especially as globalization. The global world, however, involves strategies of resistance to colonialism from the colonized corners of the world which have come to be called post-colonialism. Literature is one of the important areas in which the ideology of colonialism, globalization and the resistance that the people show against this ideology can be best seen. In this dissertation, I put forward that there are socioeconomic, cultural and political resistances to ever-expanding imperialism of western civilizations. Therefore, by calling attention to ?the silenced? under the hegemony, this dissertation aims to show how three writers from different nationalities, cultural backgrounds and ethnic groups reveal resistance through their protagonists. In Jean Rhys? Wide Sargasso Sea, the protagonist Antoinette resists the dominant colonial ideology by trying to find solutions from her culture. She also shows her resistance by her discourse against patriarchy and colonialism. In Arundhati Roy?s The God of Small Things, the protagonist Ammu protests against colonialism and assimilation in which women and ?untouchables? in the caste system are silenced by the dominant system and ideology. In John Updike?s Terrorist, the reader faces multicultural America, after September 11, and Updike presents the difficulties that the Muslim society in the U.S faces by portraying Ahmad, the protagonist who wants to be close to his culture by resisting the dominant ideology with a different kind of resistance: terrorism in the global world.