Anadolu'da antik çağ altın ve gümüş takı buluntuları: Araştırmaların aşaması hakkında bir değerlendirme
Gold and silver jewellery remains in anatolia from the ancient times: An evaluation on the progress of the researches
  1. Tez No: 351029
  2. Yazar: ŞERİFE DİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Gümüş, Anadolu, Takı, gold, silver, Anatolia, jewellery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, Anadolu'da antik dönem altın ve gümüş buluntuları üzerine yapılmıştır. Çalışmanın amacı, Anadolu takı buluntularının incelenmesi ve yapılan çalışmaların değerlendirilmesidir.Bu hedef doğrultusunda, takı yapımında kullanılan malzemelerin, üretimi ve kullanımı incelenmiştir. Altın ve gümüşün kullanılmaya başlamasından Bizans Dönemine kadar olan zaman diliminde takılar sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma içinde, takı ve takı sanatının gelişimi ve değişimi örneklerle incelenmiştir.M.Ö.3.binden itibaren kullanılan altın ve gümüş takılar ile ilgili araştırmalar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Anadolu takı sanatı hakkında çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the gold and silver jewellery remains in anatolia from the ancient times. The aim of the study is to analyse the jewellery remains and to evaluate the researches on this subject.For this aim, the use and the production of the materials that were used for the making of the jewellery are ınspected. The jewellery are classified from the beginning of the use of gold and silver as jewellery to the the Byzantine empire. Within the classificatıon, the progress and the transformation of the jewellery and the art of it are investigated by using examples.The researches on the gold and silver jewellery that were used from 3000 B.C. are examined. As a conclusion, some outcomes are raised about the art of jewellery in Anatolia.