Veri madenciliği ve bir uygulaması
Data mining and its application
  1. Tez No: 351031
  2. Yazar: BURHAN GEMİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veritabanlarında Bilgi Keşfi, Veri Madenciliği, Apriori Algoritması, Birliktelik Kuralları, Knowledge discovery in databases, Data Mining, Apriori Algorithm, Association Rules
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişen ve değişen teknolojiler sayesinde şirketler arasındaki rekabet hızlı bir artış göstermiştir. Bu rekabet ile birlikte şirketlerin bilgiye ulaşmaları büyük önem taşımaktadır. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile veri tabanlarında çok büyük boyutlarda veri saklamak mümkün hale gelmiştir. Şirketler bu veriler ile kullanışlı bilgiye ulaşmayı hedeflemektedir. Bunun gereksinimi olarak veritabanlarında bilgi keşfi ve veri madenciliği kavramları ortaya atılmıştır. Bu kavramlarla amaçlanan, veritabanlarında saklanan veriler arasındaki gizli kalmış örüntüleri ortaya çıkarmaktır.Bu tez kapsamında, veritabanlarında bilgi keşfi ve veri madenciliği tanımları üzerinde durulmuş, bu tanımlar doğrultusunda veri madenciliği süreci adımları incelenmiş ve veri madenciliği teknikleri ve algoritmaları anlatılmıştır. Veri madenciliği bileşenlerinden makine öğrenimi kavramına yer verilmiş ve makine öğrenimi için gerekli bilgisayar yazılımları önerilmiştir. Bu kavramlar ile İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)' de işlem gören 10 şirkete ait hisse senedi değerlerindeki değişmeler arasındaki birlikteliklerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamada, veri madenciliği algoritmalarından biri olan apriori algoritması kullanılmış ve birliktelik kuralları ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing and changing technologies have shown a rapid increase in competition between companies. Companies to compete with this information is of great importance to reach. Databases with the development of computer technology has become possible to store very large volumes of data. Useful information with companies aiming to achieve these data. The concepts of data mining and knowledge discovery in databases as a requirement has been introduced. These concepts aim to reveal patterns hidden in data stored in databases.This thesis focuses on the definitions of data mining and knowledge discovery in databases, data mining process steps in accordance with the definitions and data mining techniques and algorithms described were examined. Given to the concept of machine learning in data mining and machine learning components required for the proposed computer software. These concepts and the ISE (Istanbul Stock Exchange), belonging to 10 companies traded in the associations between changes in stock values was an application aimed at revealing. In this embodiment, one of an algorithm of data mining algorithms is apriori algorithm used, and association rules were uncovered.