The Bosniak/Muslim identity in Sandjak: Prospects and challenges
Sancak'ta Boşnak-Müslüman kimliği: Beklentiler ve zorluklar
  1. Tez No: 351032
  2. Yazar: MELİTA RASTODER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİF MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sancak Bölgesi, Güney Slav Müslümanları, Ulusal Kimlik, Toplumsal devlet, Çok uluslu devlet, The Sandžak region, South Slav Muslims, national identity, civic state, multinational state
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çoğunlukla Güney Slav Müslümanlarının yaşadığı Sancak bölgesi Osmanlı dönemindeki Bosna'nın birbirine bağlı bölümüydü. Balkan Savaşları'nın ardından bu bölge Sırbistan ve Karadağ arasında paylaştırıldıklarında Bosna, Sırbistan ve Karadağ'da dağılmış Müslüman/Boşnak toplumunun milli gelişimini değiştirilmiştir.Soğuk Savaşın sona ermesi ve Yugoslavya Katliamın neden olduğu olaylar girdabı Balkan halkının münasebetler tarihinin derinliklerinde kalan kimliklerin yeniden tanımlanmasını beraberinde getirmiştir. Sosyo-politik durumlar önemli derecede değişime uğradığı için Müslüman/Boşnak karakteri üzerinde jeopolitik değişimlerin etkisi söz konusudur. Çoklu etnik yapıdan oluşması ve sınır özelliklerinden ötürü Sancak Bölgesi çok sayıda gelişme için sıcak bir nokta olarak işlev görmeye devam etmiştir. Sancak durumu Boşnakların devlet, çoğunluk dini ya da ulusal toplumlar ve kendi kimliklerine dair ilişkilerinin sorunsallaşmasını içine alır. Bu ilişkiler diğer toplumlarla birlikte var olma ve çatışma halinde olma, kendi ülkeleri dâhilinde otoritelerin baskısı ya da hoşgörüsü ile oraya has vatanseverlik veya yabancılaşmadan önemli derecede etkilenmiştir.Bu çalışma içerisinde bu tez bir yanda Sancak'ın Sırp bölümünün daha kapalı, iç içe geçmiş ve hafif radikalleşmiş çevresinin gelişmesi; öte yanda Karadağ'daki Boşnakların daha bütünleşmiş, toplumsal ve reaktif tarafının oluşması yönünde ana konuları ve etkenleri sınamaya çalışacaktır.Sonuç olarak vurgu Karadağ'daki Boşnakların durumu; toplumsal ve çok uluslu bir devlet yaratmak amacıyla Karadağ Devleti'nin emeklerine karşı Boşnaklar'ın pozisyonu, duruşu ve katkıları üzerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Sand?ak region populated mostly by South Slav Muslims was a constituent part of the Ottoman Bosnia. Following the Balkans Wars this region was partitioned between Serbia and Montenegro which changed the course of national developments of Muslim/Bosniak community dispersed in Bosnia, Serbia and Montenegro. The maelstrom of events introduced by the end of the Cold War and Yugoslavian bloodshed brought to the fore redefinition of identities deeply embedded in history of relations of the Balkan peoples. Geopolitical transformations exerted substantial influence on the character of Muslim/Bosniak national identity given that their sociopolitical position has been drastically changed. The Sand?ak region for its multiethnic composition and border character continued to serve as a hot point for many further developments. The Sand?ak case involves questions of Bosniaks? relationship toward state, toward majority religious or national communities and toward their own identity. These relationships are deeply influenced by their co-existence and conflict with other communities, pressure or tolerance of the authorities and particular patriotism or alienation within their own countries.This thesis will try to explain the character of the Bosniak identity by demonstrating that it is not homogenous across the Balkan states and that it is reactive to the dominant political discourse of the countries they live in and the attitudes of the surrounding populations. Within this framework, this thesis will try to examine the main patterns and factors for development of more closed, homogenized and mildly radicalized environment of the Serbian part of Sand?ak on one hand, and formation of the more integrative, civic and reactive stand of Bosniaks in Montenegro on the other hand. Consequently, the focus will be on the position of Bosniaks in Montenegro and their position, stand and contributions to the Montenegrin efforts to create a civic and multinational state.