Yargıtay kararları ışığında Türk Aile Hukukunda kadın bedeninin ele alınışının feminist bir perspektifle incelenmesi
Review of handling of female body in Turkish Family Law from a feminist perspective under the light of supreme court decisions
  1. Tez No: 351045
  2. Yazar: AYŞE AYDIN ŞAFAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist Hukuk, Kadın Bedeni, Aile Hukuku, Feminism, Feminist Law, Female Body, Family Law
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu yüksek lisans tezi bir feminist hukuk çalışması olup, Türk Aile Hukukunda kadın bedeninin ele alınışının mevzuattan kaynaklanan sorunlardan ziyade, hukuk uygulamasına odaklanılarak incelenmesini konu edinmektedir. Konunun incelenmesinin kapsamı, nişanın bozulması sonucu manevi tazminat davaları (MK m. 121), yanılma ve aldatma sebebiyle evliliğin nisbi butlanı davaları (MK m. 149-150) ile cinsel ilişkinin kurulamamasına ve erkek eş tarafından kadın eşe fiziksel şiddet uygulanmasına dayanılarak açılan evlilik birliğinin temelden sarsılması sebepli boşanma davaları (MK m.166) ile sınırlandırılmıştır. Söz konusu MK maddeleri, teorik olarak kısaca açıklandıktan sonra ilgili konuda ulaşılabilmiş olan Yargıtay kararlarının sayı ve konu analizi yapılarak bunlardan bazıları alıntılanmak suretiyle değerlendirilmiştir. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde feminizm ve feminist hukuk teorisi incelenmiş, ikinci bölümde aile, aile hukuku ve Türk Aile Hukukunun feminist eleştirisine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; beden politikaları ile kadın bedeninin ataerkil denetiminin ele alınmasıyla, birinci ve ikinci bölüm ile birlikte tez konusunun değerlendirileceği teorik zemin tamamlanmış, ardından Türk Aile Hukuku yukarıdaki paragrafta açıklanan sınırlar dahilinde ve açıklanan yöntemle incelenmiştir. Böylece Türk Aile Hukukunun kadın bedenine bakışında etkili olan ataerkil düşünce kalıpları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This postgraduate thesis is a feminist law work and its subject is to review the handling of female body in Turkish Family Law from a feminist perspective by focusing on law implementation rather than problems arising from legislation. The research is limited to (i) lawsuits for non-pecuniary damages arising from breach of engagement (Art. 121 of Turkish Civil Code (“TCC”)), (ii) lawsuits for relative nullity of marriage for the reasons of mistake or enticement (Art. 149-150 of TCC), and (iii) divorcement lawsuits based on irremediable breakdown of the marriage for the reasons of non-existence of sexual relationship or physical domestic violence by husband against wife (Art.166 of TCC). After the mentioned Articles of TCC are briefly explained together with doctrine, number and ruling of the available related decisions of Supreme Court are analyzed and some of them are quoted and evaluated.This thesis consists of three main chapters. In the first chapter feminism and feminist law theory are viewed whereas the second chapter goes through feminist critique of family, family law and Turkish family law. The theoretical ground of the thesis examined in the first and second chapter is completed in the third chapter by discussing bio-politics and patriarchal control of female body. Then the Turkish Family Law is examined in the third chapter within the limits and by using the method explained in the above paragraph. Thus, patriarchal way of thinking which effect the handling of female body in Turkish Family Law is unveiled.