Çok satan kitapların uluslararası iletişim yönetimi
International communication management of best-seller books
- Tez No: 351055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: iletişim yönetimi, çok satan kitaplar, kitap pazarlama, kitap tanıtımı, Frankfurt Kitap Fuarı, Tüyap Kitap Fuarı, communication management, best-seller books, book marketing, book publicity, Frankfurt Book Fair, Tüyap Book Fair
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Dünyada her alandaki hızlı tüketim olgusu, sanat, edebiyat ve diğer kültür ürünlerinin tecimsel yasalarla değerlendirilmesine neden olmuştur. Günümüzde; yazınsal alandaki başarı ?çok kişiye ulaşma?, ?best-seller listelerinde yer alma?, ?satış oranları? ve ?baskı sayısı? gibi niceliksel değerlerle ölçülmektedir. Çalışmada çok satan kitapların iletişim yönetimi yazar, yapıt, yayıncı ve okur açısından ele alınmıştır. Kitabın uluslararası arenada okuruyla buluşması için geliştirilen iletişim yönetimi stratejileri ve kullanılan araçlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Okurların kitap tercih nedenlerini etkileyen faktörler belirlenerek, bu faktörlerin okurların satın alma davranışları üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Hipotezlerin sorgulanmasında sosyal bilimlerin yaygın veri toplama yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı?nda ve Türkiye?de Tüyap Kitap Fuarı?nda okurlara uygulanmıştır. Buna göre; satın alma kararını etkileyen faktörlerin okurların demografik (cinsiyet-yaş- eğitim) özellikleri ile ilişkisi vardır. Uluslararası okurla yerli okurun kitap satın alma kararını etkileyen faktörler arasında farklılıklar vardır. Best-seller mekanizmasındaki aktörler (yayıncı, yazar, yazar ajansı, matbaa, dağıtımcı, kitapçılar) kültürlerarası bu farklılıkları gözeterek iletişim yönetimi uygulamalarını gerçekleştirmektedirler. Bu yönüyle çalışmanın yayıncılık endüstrisinin tüm paydaşlarına yeni açılımlar sağlayacağı, Türkiye?den daha çok kitabın ve yazarın küresel ölçekte tanınmasında fayda getireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The fast consumption trend observed all around the world caused all art, literature and other cultural products to be assessed according to the regulations that are applied to commercial goods. Today, success in literature is evaluated by quantitative values such as ?how many people it reaches,? ?being included in the best-seller list?, ?sales rate? and ?circulation?, etc. In this study, the communication management of best-seller books have been discussed from the author, product, Publisher and the reader aspects and the communication management strategies and tools utilized to promote a book to the readers in the international arena have been discussed. The factors that affect the book choices of the readers have been determined and the influence of these factors on purchasing behaviours of the readers. Survey, which is prevailing and common method used for examination of hypothesis in social sciences have been used in this study. The survey has been submitted to the readers who have attended Frankfurt Book Fair, which is the largest book fair in the world and Tüyap Book Fair in Turkey in person by the researcher. According to the survey findings; there is a relevance between the factors affecting the purchasing behaviours of readers and the demographical (gender-age-education) characteristics of the readers. Differences were determined in factors that have an effect on the book purchasing decision of international and local readers. The actors in the best-seller book mechanism applied various communication management methods by considering such cultural differences. Therefore, I believe that this study shall be beneficial for all stakeholders in the publishing industry and shall also help many writers and books published in Turkey to be marketed and promoted at a global level.