Finans piyasalarındaki gelişme ile ülke büyümesi arasındaki ilişki: Türkiye örneği
The relationship between financial markets development and economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 351054
  2. Yazar: ERDEM TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Financial Development, Economic Growth, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yapılan çalışmanın ana konusu finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemek ve oluşturulan Finansal Gelişme Endeksi ile ilişkinin Türkiye?deki yönünü arz itişli model çerçevesinde araştırmaktır. Çalışmada finansal piyasalar ile finansal piyasaları oluşturan para ve sermaye piyasaları incelenmiş olup, finansal gelişme ölçütlerine de değinilmiş ve Türkiye?nin bu ölçütler açısından gelişmişliğine bakılmıştır. Çalışmanın ileriki bölümünde Türkiye?nin finansal piyasalarının tarihi ve gelinen nokta irdelenmiş ve ilişki üzerine yapılan çalışmalarla birlikte Türkiye üzerine yapılan çalışmalar araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, finansal gelişme ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği, Türkiye açısından da genel kabul görmüş bir görüş olmadığı görülmüştür. 2002 ila 2012 yılları verileri ile oluşturulan Finansal Gelişme Endeksine göre, Türkiye'de arz itişli modeli destekleyici sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of the study is to examine the relationship between financial development and economic growth and to investigate the direction of the relationship in Turkey within the framework of the supply-leading model by the financial development index. Financial markets and capital and money markets are examined and also Turkey is taken into account in terms of financial development criteria. Turkey's financial market?s history, the point reached of market and the studies that are about the relationship in Turkey are investigated. As a result of this study, the relationship between financial development and economic growth has been seen to differ from country to country, there is not a view generally accepted in terms of Turkey. Financial Development Index which is created with data from 2002 to 2012, support the supply-leading model in Turkey.