Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının akademik özyeterlik algıları ve algıladıkları öğretmen davranışları açısından incelenmesi
The relationship between attitudes towards mathematics, academic self-efficacy and perceived mathematics teacher behaviors
- Tez No: 351068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE İNAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiğe Yönelik Tutum, Matematik Öğretmeni Davranışları, Akademik Özyeterlik, Attitudes Toward Mathematics, Mathematics Teacher Behaviors, Academic Self-Efficacy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu araştırma, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının akademik özyeterlik algıları ve algıladıkları öğretmen davranışları açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çeşitli demografik verilerin öğrenilmesi amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının belirlenmesinde Matematik Tutum Ölçeği, akademik özyeterlik inançlarının belirlenmesinde Akademik Öz-yeterlik Ölçeği, algıladıkları matematik öğretmeni davranışlarının belirlenmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen Öğrencilerin Algıladıkları Matematik Öğretmeni Davranışları Anketi ve öğrencilerin matematik dersine yönelik görüşleri hakkında bilgi toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen Soru Formu kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı 2.döneminde Çankırı Lisesi, Çankırı 80.yıl Cumhuriyet Lisesi, Çankırı Anadolu Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi, Çankırı Süleyman Demirel Fen Lisesi, Nevzat Ayaz Anadolu Öğretmen Lisesinde öğrenim gören Lise 1, Lise 2 ve Lise 3. sınıf öğrencisi toplam 645 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizi aşamasında, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları, akademik özyeterlik algıları ve matematik başarısı arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının öğrencilerin algıladıkları matematik öğretmeni davranışlarına, farklı demografik değişkenlere, matematik dersini sevip sevmemelerine, seçmeyi düşündükleri meslek gruplarına, matematiğin seçmeyi düşündükleri meslekteki yerine ilişkin görüşlerine, matematikle ilgili olumlu ya da olumsuz anılarına göre farklılaşmasının incelenmesinde ve yine öğrencilerin matematik başarısının algıladıkları matematik öğretmeni davranışları göre farklılaşmasının incelenmesindeMann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testleri kullanılmıştır. Analizler SPSS 17.0 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin matematiğe yönelik tutum ile akademik özyeterlikleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Matematiğe yönelik tutum öğrencilerin algıladıkları matematik öğretmeni davranışlarına göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları okul türüne, sınıf düzeyine, ağırlıklı seçmeli derslere, cinsiyete, aynı matematik öğretmeninden ders alma süresine (yıl olarak), özel matematik dersi alma veya dershaneye devam etme durumuna, matematik dersini sevip sevmemeye, seçilmesi düşünülen meslek gruplarına, matematiğin seçilmesi düşünülen meslekteki yerine ilişkin görüşlere, matematikle ilgili olumlu ya da olumsuz anılara göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin matematik başarısı ile matematiğe yönelik tutumları ve akademik özyeterlikleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Matematik başarısı öğrencilerin algıladıkları matematik öğretmeni davranışlarına göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to determine the relationship between attitudes towards mathematics, academic self-efficacy and perceived mathematics teacher behaviors.In the current study Personal Information Form, which is developed by the researcher is utilized to collect demografic information. Mathematics Attitude Scale, Academic Self Efficacy Scale, Mathematics Teacher Behavior Questionnarie which is developed by the researcher are used to assess attitudes towards mathematics, academic self-efficacy and perceived mathematics teacher behaviors?, respectively. Additionally, Question Form which is developed by the researcher is used to learn student?s thoughts about mathematics. Research data was obtained in the spring term of 2012-2013 academic year. The research sample is composed of 645 high school students from 1st, 2nd and 3rd grade levels. In the analysis phase of the study, the relationship between attitudes towards mathematics, academic self efficacy and student?s success in mathematics are analyzed via Spearman Correlation. In order to determine the differentiation in attitudes towards mathematics according to perceived mathematics teacher behaviors, demografic variables, liking/disliking mathematics, vocational decisions, student?s thouhgts about importance of mathematics in their prospective careers, experiences related to mathematics, and also the differentiation between students? success in mathematics and perceived mathematics teacher behaviors Mann-Whitney U and Kruskal Wallis Tests are used. The data analysis is conducted with SPSS 17.0 statistical package program. According to the results, there is a significant relationship between attitudes toward mathematics and academic self efficacy. Attitudes toward mathematics vary depending on perceived mathematics teacher behaviors. Attitudes toward mathematics vary depending on schools, grade level, department, gender, duration of attendance to the math course from the same mathematics teacher, attendance to private mathematics course or attending a private teaching institution, liking/disliking mathematics, vocational decisions, students? thoughts about importance of mathematics in their careers, experiences related to mathematics. There are significant relationships between student?s success in math, attitudes toward math and academic self efficacy. Student?s success in math vary depending on the math teachers? behaviors.