Orhan Pamuk'un romanlarında Doğu-Batı algısı
East-West perception in Orhan Pamuk's novels
  1. Tez No: 351069
  2. Yazar: YADİGAR ŞANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Doğu, Batı, Postmodern edebiyat, İroni edebiyatı, Şarkiyatçılık, Garbiyatçılık, Kargo kültü, Orhan Pamuk, East, West, Postmodern literature, Irony literature, Orientalism, Occidentalism, Cargo cult
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 443
Özet
Modern Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Orhan Pamuk, özellikle 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra yurt dışında ve içinde edebiyata ve Türkiye'yle ilgili siyasî meselelere dair fikirlerine sıklıkla başvurulan, söyledikleri ve yazdıkları dikkatle izlenen ve gündem yaratan bir yazar olma özelliğiyle daima öne çıkan bir romancıdır.“Orhan Pamuk'un Romanlarında Doğu-Batı Algısı”başlıklı tezimizde, Orhan Pamuk'un 2013 yılına kadar yayımlamış olduğu sekiz romanını inceledik. Bu romanlarda Orhan Pamuk'un“Doğu”ve“Batı”kavramlarına hangi anlamları yüklediğini ve okuyucusunun zihninde bu anlamlar üzerinden nasıl bir“Doğu”ve“Batı”algısı yaratmayı amaçladığını, mümkün olduğu kadar ayrıntılı bir biçimde tespit etmeye çalıştık. Daha çok siyasal ve ideolojik birer sömürü aygıtı olarak kullanılan postmodernizm, ironi edebiyatı, şarkiyatçılık, garbiyatçılıkve kargo kültü gibi meseleleri de dikkate alarak yaptığımız bu inceleme, Orhan Pamuk'un âdeta“Doğu”kavramını ve bu kavramın çağrıştırdığı bütün anlamsal hâleyi değersizleştirmek fakat buna karşılık“Batı”kavramını kayıtsız şartsız yüceltmek amacıyla roman yazdığını ve bütün romanlarını da böyle bir paradigma üzerine kurguladığını gösteren çok çeşitli veriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk is one of the leading names in modern Turkish literature, especially after receiving the 2006 Nobel Prize in Literature in 2006, his ideas in the literature and political issues related to Turkey are often referenced and carefully monitored in Turkey and abroad, and featured him an agenda making writer and prominent novelist. In the current thesis entitled,“East-West Perception in Orhan Pamuk's Novels”, a total of eight novels published until the year 2013 have been closely analysed. How Orhan Pamuk construed the East and the West, the ways in which he perceived the East and West and tried to portray this to the reader, are amongst the themes we endeavoured to identify and outline. The matters like Post-Modernism, Irony Literature, Orientalism, Occidentalism and Cargo cult which has been oftenly used as political and ideological exploitation instruments have been taken in to account in this analitical study. This study contains evidence of facts that, Orhan Pamuk wrote novels and constructed paradigm, which has trivialized concept and all associated meanings of the“East”, but on the other hand, still promoted concept of the“West”unconditionally.