Köpeklerde deneysel uterus ensizyonlarının fibrin yapıştırıcı ile kapatılması
Closing of artificial uterus incisions with fibrin glue in bitches.
  1. Tez No: 351103
  2. Yazar: FUNDA EŞKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Fibrin Yapıştırıcı, Uterus, Bitch, Fibrin Glue, Uterine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
EŞKİ F, Köpeklerde deneysel uterus ensizyonlarının fibrin yapıştırıcı ile kapatılması. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2005. Bu çalışmada köpeklerde deneysel uterus ensizyonlarının kapatılmasında fibrin yapıştırıcı kullanımının etkinliğini, dikişli ensizyonlarla karşılaştırılarak, araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada, 6 adet gebe olmayan köpek kullanıldı. Köpekler Xylazin HCl ile premedikasyonu takiben, Ketamin HCl ile genel anesteziye alındı. Sol fossa paralumbalisten laparotomi ile karın boşluğuna girildi. Uterus karın duvarındaki ensizyon hattına çekilerek bifurkasyon bölgesinin 1 cm cranialinden ve dorsalden cornu uterilere 4'er cm uzunluğunda uzunlamasına birer ensizyon yapıldı. Her hayvanda ensizyonlardan bir tanesi 3/0 krome katgüt kullanarak tek kat lembert dikiş tekniği ile kapatıldı. Diğer ensizyon hattına, yara dudakları karşı karşıya yaklaştırılıp dikiş kullanılmaksızın fibrin yapıştırıcı uygulandı. Postoperatif 4, 7, 11, 13, 15 ve 18. günlerde ikinci kez laparotomi ile makroskobik olarak adezyonlar, karın içi enfeksiyon ve uterustaki ensizyon hattının durumu; mikroskobik olarak da, inflamatuar hücre infiltrasyonu, yabancı cisim granulasyon dokusu, inflamasyon ve iyileşme süreçlerindeki değişiklikler incelendi. Makroskobik olarak, fibrinli ensizyon bölgelerindeki adezyonun dikişli ensizyon bölgelerine göre daha az olduğu görüldü. Mikroskobik incelemelerde, fibrinli olgularda ensizyon bölgelerindeki iyileşmenin dikişli ensizyon bölgelerine göre daha estetik fakat zayıf olarak gerçekleştiği ve yangısel reaksiyonun daha az olduğu gözlendi. Sonuç olarak, fibrin yapıştırıcının yara iyileşmesinde hemostaz sağlaması, ensizyon hattında daha düzgün bir iyileşmeye neden olması ve çevre organlara yapışmaları azaltmasıyla olumlu katkı sağladığı görüldü. Ancak ensizyon hattının uygulama sırasında dirençli hale gelebilmesi için daha uzun süreye gereksinim olması nedeniyle içi dolu bir uterusta yapılan ensizyonların kapatılmasında sadece fibrin yapıştırıcı kullanımının yetersiz kalacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
EŞKİ F, Closing of artificial uterus incisions with fibrin glue in bitches. Universty of Yuzuncu Yil. Health Sciences Institude, MSc Thesis in the Department of Obstetrics and Gynaecology, Van, 2005. The aim of this study was to investigate the effectiveness of fibrin glue on healing of artificial uterus incisions compared with suturing method in bitches. Six nonpregnant bitches were used in the experiment. Bitches underwent general anesthesia with Ketamine HCl following premedication with Xyzaline HCl. Abdominal cavity was entered via laparotomy from flank. Uterus was pulled on incision line. A four cm long incision was performed on each of the dorsal side of the cornua, one cm far from the bifurcation region. One of incisions in each animal was closed with 3/0 krome katgut string by lambert suture tecnique. On the other incision line fibrin glue was applied opposing the wound edges. Postoperative recovery process was examined macroscopically and microscopically on days 4, 7, 11, 13, 15 and 18 performing the second laparotomy. Internal adhesion, infection, inflamation, inflamatory cell infiltration and foreign body granulation tissue and changes during recovery process were examined. Macroscopically, adhesions were less in fibrin treated group compared with sutured areas. Microscopically, recovery was better in apperance, but weak with less inflamatory reactions in fibrin treated group compared with sutured group. In conclusion, fibrin glue provided positive results on incision line and limited adhesions to surrounding organs. However, only fibrin application on incisions made on pregnant uterus may not be adequate for closure because fibrin applied incisions require considerabely long time to become resistant.