Merada otlayan koyunlarda yem tüketimi ve yem sindirilebilirliğinin belirlenmesinde kromiyum oksit ve alkan indikatör yöntemlerinin kullanılması
Use of chromium oxide and alkane indicator methods for determination of feed intake and digestibility at grazing sheep on pasture
- Tez No: 351102
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mera, kromiyum oksit, alkan, yem tüketimi, sindirilebilirlik, enerji içerikleri, besin madde açığı, ilave yemleme, Pasture, chromium oxide, alkane, feed intake, digestibility, energy content, nutrient defficiency, supplemented feeding
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
. Bu çalışma, merada otlayan koyunların yem tüketim miktarı ve tükettikleri yemin sindirilebilirliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 2 grup ve her grup 7 hayvandan oluşacak şekilde 14 hayvan kullanılmıştır. Mera yemlerinin sindirilme dereceleri iki farklı indikatör (alkan (C32-C36) ve kromiyum oksit) kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, her iki indikatörle elde edilen sindirim değerleri kullanılarak, yemlerin enerji içerikleri de hesaplanmıştır. Çalışmada kullanılan mera otlarının besin madde içerikleri yaş KM, HK, OM, HP, HY, HS, NDF, ADF ve ADL için sırasıyla %40.13, 11.19, 88.81, 14.14, 1.83, 36.86, 54.89, 31.67 ve 5.63 olarak belirlenmiştir. Çalışmada kromiyum oksit yöntemiyle belirlenen ortalama kuru madde tüketim (KMT) değeri 717.22 g/gün; yemlerin KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF sindirilebilirlikleri sırasıyla %65.20, 69.59, 66.08, 24.30, 62.38 ve 57.80; yemlerin enerji içerikleri ise BE, SE, ME ve NEL için sırasıyla 3.90, 3.07, 2.52 ve 1.58 Mcal/kg KM olarak belirlenmiştir. Mera otlarının yapısında bulunan alkan içerikleri C32, C33 ve C36 alkanları için sırasıyla 9.96, 41.30 ve 3.82 mg/kg KM olarak tespit edilmiştir. Alkan yöntemi kullanılarak ve C32 ile C36'ya göre belirlenen ortalama kuru madde tüketim değerleri sırasıyla 965.93ve 1051.07 g/gün; yemlerin KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF sindirilebilirlikleri C32 için sırasıyla %68.40, 72.48, 69.02, 26.21, 66.71 ve %65.76; C36 için sırasıyla %65.13, 69.63, 65.82, 26.95, 63.26 ve 62.21 olarak tespit edilmiştir. Aynı yöntemle belirlenen yemlerin BE, SE, ME ve NEL içerikleri C32 için sırasıyla 3.90, 3.20, 2.62 ve 1.66 Mcal/kg KM; C36 için ise yine aynı sırayla 3.90, 3.07, 2.52 ve 1.59 Mcal/kg KM olarak belirlenmiştir. Yemlerin sindirilebilirlik dereceleri ve enerji içerikleri bakımından kromiyum oksit ve alkan yöntemleri arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Alkan yönteminde numune alım zamanına göre belirlenen besin madde sindirilebilirlik değerleri sabah örneklemesinde C32 alkanıyla KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF için sırasıyla %69.63, 73.54, 70.23, 25.58, 68.01ve 67.10; akşam örneklemesinde yine aynı sırayla %67.17, 71.41, 67.81, 27.10, 65.41 ve 64.42 olarak tespit edilmiştir. C36 alkanıyla belirlenen adı geçen parametreler ise sabah örneklemesinde %66.49, 70.81, 67.17, 29.55, 64.71 ve 63.69; akşam örneklemesinde ise %63.77, 68.45, 64.48, 24.34, 61.81 ve 60.72 olarak belirlenmiştir. Yine aynı yöntemle belirlenen yemlerin enerji içerikleri C32 sabah örneklemesinde 3.90, 3.24, 2.66 ve 1.68 Mcal/kg KM; akşam örneklemesinde 3.90, 3.15, 2.58 ve 1.63 Mcal/kg KM; C36 sabah örneklemesinde 3.90, 3.12, 2.56 ve 1.62 Mcal/kg KM; akşam örneklemesinde ise 3.90, 3.02, 2.47 ve 1.56 Mcal/kg KM olarak tespit edilmiştir. Alkan yönteminin numune alım zamanına göre kendi içinde karşılaştırılmasıyla elde edilen bulgular arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Sonuç olarak, orta kaliteli bir mera özelliği gösteren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'ndeki mera alanlarında otlatılan 4-7 aylık ve 275 g günlük canlı ağırlık artışı hedeflenen kuzuların, HP ihtiyacının %74-81'ini, ME ihtiyacının ise %57-61'ini meradan karşıladığı; hayvanlara günde 628 g - 693 g arpa verilmesinin, hayvanların HP ve ME ihtiyaçlarının karşılanmasında yeterli olacağı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out to feed intake and digestibility at grazing sheep on pasture. A total of 14 animals, 7 animals within two groups were used in the experiment. Digestibility of pastures was determined using two types of markers (alkane (C32-C36) and chromium oxide). Moreover, energy contents of pasture were also calculated using digestibility values obtained from both methods. Nutrient contents of pasture as wet basis were 40.13, 11.19, 88.81, 14.14, 1.83, 36.86, 54.89, 31.67 and 5.63% for DM, ash, OM, CP, EE, CF, NDF, ADF and ADL, respectively. Dry matter intake were 717.22 g/d; digestibilities of DM, OM, CP, EE, NDF, and ADF were 65.20, 69.59, 66.08, 24.30, 62.38 and 57.80%; GE, DE, ME and NEL energy values were 3.90, 3.07, 2.52 and 1.58 Mcal/kg DM, respectively based on chromium oxide method in the experiment. Alkane contents of pasture were 9.96, 41.30 and 3.82 mg/kg DM for C32, C33 and C36 for alkanes, respectively. According to alkane method, dry matter intakes were 965.93 and 1051.07 g/d for C32 and C36, respectively. Digestibilities of DM, OM, CP, EE, NDF, and ADF using C32 were 68.40, 72.48, 69.02, 26.21, 66.71 and 65.76%, whereas digestibilities of DM, OM, CP, EE, NDF, and ADF using C36 were 65.13, 69.63, 65.82, 26.95, 63.26 and 62.21%, respectively. GE, DE, ME and NEL energy values determined with same method were 3.90, 3.20, 2.62 and 1.66 Mcal/kg DM for C32; 3.90, 3.07, 2.52 and 1.59 Mcal/kg DM for C36, respectively. Digestibility and energy values were not significantly different between chromium oxide and alkane methods (P>0.05). According to time of sampling, nutrient digestibilities determined by alkane methods of C32 at morning samples were 69.63, 73.54, 70.23, 25.58, %68.01 and 67.10% while they were 67.17, 71.41, 67.81, 27.10, 65.41 and 64.42% for DM, OM, CP, EE, NDF, and ADF, respectively at night sampling. These parameters for C36 were 66.49, 70.81, 67.17, 29.55, 64.71 and 63.69% at morning sampling; 63.77, 68.45, 64.48, 24.34, 61.81 and 60.72% at night sampling, respectively. Energy contents of feedstuffs determined by same method for C32 were 3.90, 3.24, 2.66 and 1.68 Mcal/kg DM at morning sampling; and 3.90, 3.02, 2.47 and 1.56 Mcal/kg DM at night sampling. Effects of sampling time on parameters determined by alkane methods were not significant (P>0.05). In conclusion, pastures met 74-81% of CP and 57-61% of energy requirements of lambs grazing on Yuzuncu Yıl University pasture that is mid-quality and 4-7 month-old with a 275 g/d expected daily gain. It was calculated that when 628 g - 693 g/d of barley is given, both CP and ME requirements of animals can be met.