Serviks ve endometrium kanseri tedavisinde 3 boyutlu konformal radyoterapinin akut yan etkilerinin değerlendirilmesi ve 3 boyutlu konformal radyoterapi ile yoğunluk ayarlı radyoterapi tedavi tekniklerinin (planlamalarının) dozimetrik olarak karşılaştırılması
Evaluation of acute side effects in three-dimensional conformal radiotherapy in the treatment of cervical and endometrial cancer, and difference between three-dimensional conformal radiotherapy (3d-CRT) and intensity-modulated radiation therapy techniques (ımrt) as a dosimetric comparison
  1. Tez No: 351119
  2. Yazar: ÖZGÜR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA BAHAR BALTALARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Obstetrics and Gynecology, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks ve Endometrium kanseri, 3 boyutlu konformal radyoterapi, IMRT, yaşam kalitesi, yan etkiler, Cervical and endometrial cancer, 3D-CRT, IMRT, quality of life, side effects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serviks ve endometrium kanseri tedavisinde 3 boyutlu konformal radyoterapinin akut yan etkilerinin değerlendirilmesi ve 3 boyutlu konformal radyoterapi ile yoğunluk ayarlı radyoterapi tedavi tekniklerinin (planlamalarının) dozimetrik olarak karşılaştırılması Serviks ve endometrium kanserinde Üç Boyutlu Konformal Radyoterapi (3B-KRT) tedavisine ait yan etkileri ve yaşam kalitesi üzerine etkileri değerlendirmek ve planlama bazında Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT=YART) tedavisinin 3B-KRT tedavisinden ne gibi farklılıklar sağlayacağını dozimetrik olarak karşılaştırmak amaçlanmıştır. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoterapi Merkezinde Nisan 2011- Mart 2013 tarihleri arasında üç boyutlu konformal radyoterapi (3B-KRT) ile tedavisi tamamlanmış 28 hasta retrospektif olarak değerlendirildi ve hastalar IMRT tekniğine göre yeniden planlandı. Olguların kritik organ ve hedef volüm dozları dozimetrik olarak karşılaştırıldı. Olgularda yan etki değerlendirmesi RTOG toksisite skalası ve yaşam kalitesi Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi (EORTC) QLQ30 anketi uygulanarak değerlendirildi. Hastaların yaşları 34 ile 73 arasında olup, ortalama yaş 57 idi. Çalışmamızın sonucuna göre üç boyutlu konformal radyoterapi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeyen ve hastalarda kabul edilebilir düşük derecede toksisiteye neden olan bir tedavi şeklidir. IMRT tedavisi ile tümörü daha iyi saran, hassas normal dokuların aldığı radyasyon dozlarını daha da düşürdükçe daha az toksik ve daha etkin tedaviler uygulanacaktır. Bunu gösteren çalışmamızda hasta sayısının azlığı dışında bulduğumuz bulgular literatürdeki çalışmalara benzer bulunmuştur. Daha geniş kapsamlı çalışmalar yapıldıkça daha iyi sonuçlar elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of acute side effects in three-dimensional conformal radiotherapy in the treatment of cervical and endometrial cancer, and difference between three-dimensional conformal radiotherapy (3D-CRT) and intensity-modulated radiation therapy techniques (IMRT) as a dosimetric comparison The study was completed at Pamukkale University Faculty of Medicine, Radiotherapy Center between April 2011 - March 2013 using 3D-CRT on 28 patients who were evaluated retrospectively and re-planned with IMRT technique. Twenty-eight patients with cervical, endometrial cancer were compared for critical organ dosimetry and target volume doses. early adverse side effects were assessed with toxicity scale of RTOG. Quality of life was assessed with the EORTC QLQ30 questionnaire. The patients were between the ages of 34-73 with an average age of 57. According to the results of our study, three-dimensional conformal radiotherapy in patients with a low degree of toxicity does not adversely affect the quality of life, and can be considered as a form of treatment. However, we saw better doses in IMRT planning than in 3D CRT, with better tumor control, less damage to healthy tissues and structures in the treatment area and a better quality of life for the patient. In spite of the small number of patients in our study, the results we found were comparable to other studies in the literature which had larger grouıps. More extensive studies will be performed to achieve better results.