Gebelerde spinal anestezi sırasında uygulanan modifiye 45 derece baş yukarı lateral dekübit pozisyonunun blok oluşumu ve hemodinamiye etkisi
The effects of the modified 45 degree head-up lateral decubit position over block formation and hemodynamics on pregnants
  1. Tez No: 351129
  2. Yazar: AYTUNA KUZUCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP HEKİMOĞLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, gebelik, pozisyon, hemodinamik parametreler, Spinal anaesthesia, pregnanacy, position, hemodynamic parameters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yaptığımız çalışmamızda gebelerde spinal anestezi sırasında uygulanan modifiye 45 derece baş yukarı lateral dekübit pozisyonunun blok oluşumu ve hemodinami üzerine etkisi araştırılmıştır. Etik kurul onayı ve olguların izinleri alındıktan sonra spinal anestezi uygulanarak sezaryena alınacak 18-45 yaş arası, American Society of Anesthesiologists risk sınıflaması I-II grubunda olan, spinal anestezi uygulanacak 60 gebe olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular rastgele üç gruba ayrıldı. Olgular spinal anestezi sırasında uygulanan pozisyona göre, Grup I (n=20); oturur pozisyonda, Grup II (n=20); lateral dekübit pozisyonda ve Grup III (n=20); modifiye 45 derece baş yukarı lateral dekübit pozisyonda olarak üç gruba ayrıldı. Olgulara pozisyon uygulandıktan sonra, L3-4 veya L4-5 aralığından intratekal aralığa 2-2,5 ml % 0,5 hiperbarik bupivacain verildi. Sonra supin pozisyona çevrildi. Olguların blok öncesi ve sonrası, hemodinamik değerleri kaydedildi. APGAR Skoru, bulantı-kusma, bloğun kaçıcı girişimde başarılı olduğu, duysal ve motor blok başlangıç zamanı, blok düzeyi ve total inotropik gereksinimi (mg) kaydedildi. Olguların blok sonrası, ölçülen sistolik, diastolik ve ortalama arter basınçları karşılaştırıldıklarında, lateral dekübit ve modifiye 45 derece baş yukarı lateral dekübit pozisyonda spinal anestezi uygulanan gruplarda yüksek gözlenmiştir. Ölçülen bulantı değerlerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmazken, bulantı oluşma zamanının Grup III 'te daha geç ortaya çıktığı saptandı. Gruplar kusma ve inotrop kullanımı açısından karşılaştırıldığında, Grup I anlamlı olarak yüksek bulundu. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre, özellikle modifiye 45 derece baş yukarı lateral dekübit pozisyon olmak üzere, lateral dekübit pozisyonda spinal anestezi uygulanan hastalarda hemodinaminin oturur pozisyonda spinal anestezi uygulanan hastalara göre daha stabil seyrettiği ve beraberinde bloğa bağlı komplikasyonların daha az görüldüğü saptanmakla beraber, daha çok hasta ile yapılacak çalışmaların bu sonuçlarımıza değer katacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
We examined the effects of the modified 45 degree head-up lateral decubit position over block formation and hemodynamics on pregnants at Trakya University Department of Anesthesiology and Reanimation. After Ethic Commitee approval and permission of patients; 60 pregnant patints between 18-45 years old, American Society of Anesthesiologists' Group I-II are included in to the study and be taken spinal anesthesia. Patients were divided into 3 random groups. Group names were given according to the positions during spinal anesthesia, Group I (n=20) sitting position; Group II (n=20) left lateral decubit position; Group III (n=20) left lateral 45 Degree head up position. After positioning of the patients 2-2,5 ml % 0,5 hyperbaric bupiyacain were given from L3-4 or L4-5 interval to intratekal interval. Then they are supine positioned. Hemodynamics data are recorded before and after block. Apgar Score, Nausea and/or Vomiting, recurrence of the block attempts in order to succeed, sensitive and motor block starting time, blok level and total inotropic requirement (mg) all are recorded. The systolic, diastolic and mean arterial pressures were higher in lateral decubit and modified 45 degree head-up lateral decubit position groups. There was no significant difference between groups on nausea but in Group III nausea development time was later. In comparison of the groups according to vomiting and inotrop usage, Group I was significantly higher. In our study, Hemodynamia was more stable in the patients that are spinal anesthesied in lateral decubit and especially modified 45 degree head-up lateral decubit positions compared to sitting position and it is determined that the number of block dependent complications was smaller in this case, yet we believe that future studies with larger number of patients would improve our results.