Şanlıurfa il merkezinde çalışan hemşirelerin mesleklerine karşı tutumu ve etkileyen faktörler
Attitude of nurses towards their profession and factors affecting their behavior in Şanliurfa city centre
- Tez No: 351178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Hemşire, Meslek, Hemşirelik Mesleği, Attitude, Nurse, Proficiency, the Nursing Profession
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETŞanlıurfa İl Merkezinde Çalışan Hemşirelerin Mesleklerine Karşı Tutumu ve Etkileyen FaktörlerMine CANYüksek Lisans TeziKesitsel tipteki bu epidemiyolojik araştırma, Şanlıurfa il merkezinde çalışan hemşirelerin mesleklerine karşı tutumlarını belirleyerek, tutumlarını etkileyen faktörleri ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Araştırma Mayıs-Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulanan veri toplama formu, hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri ve mesleklerine karşı tutumlarını etkileyebileceği düşünülen 17 sorudan oluşmuştur. Ayrıca araştırmada hemşirelerin mesleklerine karşı tutumlarını ölçmek amacıyla 1980 yılında Ayşe Can Baysal tarafından geliştirilen ve 74 maddeden oluşan ?İşe Karşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Araştırmada, Non-Parametrik testlerden Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U testi yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini yukarıda belirtilen tarihler arasında Şanlıurfa il merkezinde bulunan bütün hastanelerde çalışmakta olan ve ulaşılabilen 606 hemşire oluşturmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerin %68,5'i bayan, %31,5'i erkektir. Grubun % 66.8' i, 30 ve 30 yaşın altında olan genç hemşirelerden oluşmaktadır. Hemşirelerin işe karşı tutum ölçeğine göre ortalama tutum puanı 227.434 ± 33.20 olarak bulunmuştur ve bu sonuç hemşirelerin işlerine karşı tutumlarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Hemşirelerin çalıştıkları kurum ve sektör, çalışma alanındaki pozisyonları, yaşları, öğrenim durumları, çalışma süreleri, medeni durumları, mesleği isteyerek seçme durumları, hemşire olarak çalışmaktan mutlu olma durumları ile işlerine karşı tutumları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05).Sonuç olarak, Şanlıurfa il merkezinde çalışan hemşirelerin mesleklerine karşı orta düzeyde bir tutuma sahip oldukları ve çalışılan hastane, çalışılan sektör, yaş, öğrenim durumu, medeni durum, mesleği isteyerek seçme durumu, hemşire olarak çalışmaktan mutlu olma durumu, çalışılan birimde görevlendirilme şekli ve bakım verilen hasta sayısı gibi faktörlerin hemşirelerin mesleklerine karşı tutumlarını etkilediği söylenebilir. Bu nedenle hemşirelerin mesleklerine karşı tutumlarını, hangi faktörlerin olumlu, hangi faktörlerin olumsuz etkilediği belirlenmeli, tutumu olumsuz etkileyen faktörleri önleme stratejilerinin geliştirilmesine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
ATTITUDE OF NURSES TOWARDS THEIR PROFESSION AND FACTORS AFFECTING THEIR BEHAVIOR IN SANLIURFA CITY CENTREMİNE CANPOSTGRADUATE THESISThis is a cross-sectional study, which aims to demonstrate the attitudes of nurses, who live at the city centre of Şanlıurfa towards their work, and the factors which affect their behavior. This study was carried out between May- June 2011. Data collection form, which was filled out by face-to-face interview, consisted of 17 questions to demonstrate the socio demographic characteristics of nurses, and factors which, could affect their behavior. In 1980, ?The Scale of Attitude towards Work? scale, which has been developed by Ayse Can Baysal and consisted of 74 articles, was used to assess the attitude of nurses towards their work. Evaluation of the data obtained from the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0 software package was used. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used for statistical analysis of the data. Non-parametric tests (Kruskal Wallis-H test, Mann-Whitney U test) were also used in the statistical analysis.Study sample consisted of 606 nurses who work at hospitals at the Şanlıurfa city centre and who were available between the dates specified. Of the nurses which consisted the sample group, 68.5% was female, where as 31.5% were male. Nurses who were 30 and 30 under age group were 68.8%. Mean attitude toward work score which was obtained from ?The Scale of Attitude towards Work? was found to be 227.434 ? 33.20. This result shows that the attitude of nurses towards their work at the city centre of Şanlıurfa was of moderate attitude. The differences between institution and sector in which nurses work, positions of nurses in their work field, age of nurses, education states of nurses, work hours of nurses, marital status of nurses, voluntary selection of nursing profession, happy emotional state of working as a nurse and attitude of nurses towards work were found to be statistically significant (p ? 0.05). In the statistical analysis, sex, administrative experience, reasons for sad emotional state as working as nurse, reasons for negative effect of the work over social life variables were not found to be statistically significant when compared to the attitude towards work scores (p>0.05).As a result, this study demonstrated that nurses who work at the city centre of Sanlıurfa has a moderate attitude towards their proficiency and variables like hospital in which they work, sector in which they work, age, education status, marital status, voluntary selection of nursing profession, happy emotional state of working as nurse, position at working station, number of patients per nurse could be mentioned as factors which affect their attitude towards work. Fort his reason, the nurses attitudes towards their profession, factors which positively identified the factors which adversly affected, the negative attitude of the factors that influence the development of prevention strategies should be emphasized.