İnvestigation total oxidant and antioxidant status, erythrocyte and plateled indices in cervical disc hernia diagnosed patients
Servikal disk herni tanısı konmuş hastalarda total oksidatif stres ve antioksidan statü ile eritrosit ve trombosit indekslerinin araştırılması
  1. Tez No: 351179
  2. Yazar: BEHİYE DİLMEN BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cervical Disc hernia, total antioxidant status, total oxidative stress, erythrocyte and platelet indexes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Servikal disk hernisi oluşan hastalarda eritrosit ve trombosit indeksleri, oksidan (TOS, OSI) ve antioksidan statü (TAS) değerleri ile paraoksanaz (PON1) ve arilesteraz (ARE) aktivitelerini araştırmak, bu parametrelerin hastalığın etiyolojisi ve prognozundaki olası etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya 42 servikal disk herni hastası ile 41 sağlıklı grup dâhil edildi. Hasta grubun yaş ortalaması (41,66 ± 9,86 ) ile kontrol grubunun yaş ortalamaları (39,43 ± 10,08) birbirine yakın seçildi. Bu hastaların elde edilen plazmalarında total antioksidan statü (TAS), total oksidatif stres (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ) değerlerine Erel yöntemiyle bakıldı. Hastaların tam kan sonuçlarından eritrosit ve trombosit indeksleri değerlendirildi. Elde edilen tüm bulgular SPSS 20.0 programı kullanılarak tüm veriler elde edildi. Bulgular: Hasta ve kontol gruplarının plazmalarında bakılan TAS, TOS, OSİ ve PON1 değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. ARE düzeyi hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p< 0,05). Eritrosit indekslerinde (MCV, MCH, MCHC, RDW, RBC, HGB, HCT) istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı(p>0,05).
Özet (Çeviri)
Objective: Indexes of erythrocyte and platelet of patients with cervical disc herniation, paraoksanaz, and arilesteraz with the oxidant/antioxidant status values, investigate the etiology of the disease these parameters and activities of prognoz is to evaluate the possible effects. Methods: Study of 42 patients with cervical disc hernia 41 were included in the healthy group. The average age of the sick Group (41,66 ± 9,86) control group with average age (39,43 ± 10,08) close to each other. Total antioxidant status of these patients achieved when the plasma (TAS), total oxidative stress (TOS), oxidative stress index (OSİ) values of the Empress with the views. Indexes of erythrocyte and platelet of patients evaluated the results of whole blood. All results were obtained using all the data in the program SPSS 20.0. Results: Plasmas cared for the patient and control groups, TAS, TOS, OSI and PON1 was no statistically significant difference in values. The level of the patient group compared to the control group ARE significantly lower (p < 0,05). Erythrocyte indexes (MCV, MCH, MCHC, RBC, HGB, HCT and RDW) was found (p > 0.05) in the statistical sense. Meaning as platelet PLT and MPV in handling while WBC, PCT and PDW values statistical patient group were found to be significantly higher compared to the control group (p < 0,05). Conclusıon: Arilesteraz low, WBC, PCT and PDW can help us come out of the higher diagnosis. At the same time the average age of the patient and the more high-keeping could Shave been different.