Şizofren hastalarında paraoksonaz-1 aktivitesinin araştırılması
Investigation of paraoxanase-1 aktivity in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 351182
  2. Yazar: MEHMET TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHBETTİN SELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, Oksidatif stres, Şizofren, HDL, TAS, TOS, Ateroskleroz, Paraoxanase, Oxidative stres, Schizophrenia, HDL, TAS, TOS, Atherosclerosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Şizofreni; düşünceyi, algıyı, duyguyu, hareketi ve davranışı etkileyen, değişken belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Şizofreni düşünce sürecini etkileyen tipik duygusal tepkileri ile karakterize ruhsal bir hastalıktır. Ortak belirtileri işitsel halisünasyonlar, garip sanrılar, paranoid, düzensiz konuşma veya düşünmedir. Buna önemli sosyal veya mesleki işlev bozukluğu takip eder. Belirtilerin başlangıcı genellikle % 0,3-0,7 yaşam boyu yaygınlıkla genç yetişkinlerde ortaya çıkar. Şizofreni tüm dünyada büyük oranda kişisel ve ekonomik sorunlara yol açan en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Şizofreni hastalarında nörotransmiterlerin aracılık ettiği haberleşmede bir bozukluk olduğu varsayılmaktadır. Şizofreni?de nörogelişimsel probleme genetik, çevresel ve sosyal faktörler de katkıda bulunur. Bu durum hastalığın kesin tedavisini güçleştiren en önemli etkenlerden biridir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, şizofren ve inme durumlarında da sağlıklı kişilere göre PON1 aktivitesinin düşük olduğu gösterilmiştir. Yine yapılan bir çok araştırmada PON1 enzim aktivite düşüklüğü olan kişilerde Ateroskleroz geliştiği ve özellikle koroner arterlerde meydana geldiği tespit edilmiştir. PON1 ile ateroskleroz arasındaki ilişki HDL?nin anti-aterojenik özelliklerine bağlanmaktadır. Şizofrenide oksidatif stresin hastalığın fizyopatolojisinde rol aldığına ilişkin artan kanıtlar vardır. Bu çalışmada; Sağlıklı insan ve şizofren hastalarında Paraoxanase-1 seviyesi ile lipit profili, Toplam Oksidan Statü (TOS) ve Toplam Antioksidan Statü (TAS) arasındaki korelasyon incelenerek, Şizofren hastalarının ateroskleroza yatkınlığı incelendi.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a disease with variable symptoms that affect movement thought, perception, emotion, and behavior. Schizophrenia is a mental disorder characterized by a breakdown of thought processes and by a deficit of typical emotional responses. Common symptoms include auditory hallucinations, paranoid or bizarre delusions, or disorganized speech and thinking, and it is accompanied by significant social or occupational dysfunction. The onset of symptoms typically occurs in young adulthood, with a global lifetime prevalence of about 0.3?0.7%. Schizophrenia is one of the most important public health problems in a large proportion of the world that leads to personal and economic problems. in patients with schizophrenia are assumed to be mediated by neurotransmitters ıs a communication disorder. Schizophrenia is a neurodevelopmental problem that genetic, environmental, and social factors also contribute. This is one of the most important factors that complicate the treatment of certain diseases. Recent studies, in cases of schizophrenia and stroke have been shown to lower PON1 activity compared to healthy subjects. PON1 enzyme activity impairment in people with a lot of the research, and in particular to develop atherosclerosis in the coronary arteries has been found to occur. PON1 and anti-atherogenic characteristics of HDL is connected with the relationship between atherosclerosis. There are increasing clues related to the fact that oxidative stress has a role in physiopathology of schizophrenia In this study, healthy people and patients by schizophrenia examining the correlation between Paraoxanase-1 level and lipid profile, total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) with, schizophrenia patients were predisposed to atherosclerosis,