Grown in Sanliurfa purebred arabian horses and english thoroughbred horses was designed to demonstrate the prevalance of exostosis
Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen safkan arap ve ingiliz yarış atlarının ön ve arka bacaklarını oluşturan kemik ve eklemlerinde görülen ekzostoz olgusunun prevalansı
- Tez No: 351183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: eklem, ekzostoz, kemik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ekzostozlar, uzun kemiklerde endochondral ossifikasyonla gelişir. Daha çok kalıtımla ilişkilendirilse de, kemiklerin dışarıdan gelen travmatik etkilere karşı göstermiş oldukları bir tepki olarak ta kabul edilirler. Özellikle koşum ve yarış atlarında tekrarlayan düşme ve tökezlemeler, derin ve perfore yaralar, kemik ve eklemlerde meydana gelen yangılar sebepler arasındadır. Bu çalışma, Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen safkan Arap ve İngiliz yarış atlarının ön ve arka bacaklarını oluşturan kemik ve eklemlerinde görülen ekzostoz olgusunun prevalansını ortaya koymak için planlandı. Çalışma materyalini, topallık semptomu gösteren 100 adet safkan Arap ve 100 adet safkan İngiliz yarış atı oluşturdu. Klinik olarak ekzostozdan şüphe edilen bacaktaki kemik ve eklemlerin anatomik yapısına uygun pozisyonlar verilerek radyografik görüntüleri alındı. Egzostoz olgusu, gerek klinik gerekse radyografik olarak, tespit edilen yarış atlarının görüntüleri kayıt edildi. Buna göre Arap atlarında %18, İngiliz atlarında ise %39 oranında ekzostoz olgusu tespit edildi. Sonuç olarak, bu ortopedik rahatsızlıkla karşılaşmamak için yetiştirilme koşullarının iyileştirilmesi, barınakların uygun hale getirilmesi, beslenme rejiminin yaşa ve kiloya göre düzenlenmesi ve antrenmanlarında yaşa göre ve uygun dozda yapılması kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Exostosis in long bones develops with endochondral ossification. Even though, associated more with heritage factors, it is acceptable as reflection of bones to the traumatic from the outside of the bones. Especially, harness, recurrent falls and stumbles in particular race horses, deep and performing wounds and inflamations ocurring in the joints are some of the reasons. This study was planed to demonstrate the prevalance of exostosis which is made up in their front and back legs in Sanliurfa purebred Arabian horses and English thoroughbred horses. The material of this study consists of 100 pcs purebred Arabian horses and 100 pcs English thoroughbred horses showing symptoms of lameness.The bones and joints of the legs that are clinically suspected as exostosis were given the appropriate positions to obtain radiographic images. The images obtained from both clinical trials and radiographic were recorded where exostosis were detected. Accordingly, exostosis has been found in 18% purebred Arabian horses, 39 % English thoroughbred horses. As a result, in order not to deal with these orthopedic problems, there should be improvement of cultivation, there should be proper shelters, the feeding should be organized based one age and weitght, the practices should be based one age, and the this practices should be at a appropriate doses. Keywords : Bone, exostosis, horse, joint