Beden eğitimi öğretmeni ve sporcu öğrenciler arasındaki iletişimin, sportif başarı motivasyonuyla ilişkisi
Communication between teachers and students in physical education sports, sports achievement motivation relations
- Tez No: 351184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, Motivasyon, İletişim, Beden eğitimi öğretmeni, Secondary education students, Motivation, Communication, Physical education teacher
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencileri ile beden eğitimi öğretmenleriarasındaki iletişim düzeyleri ile başarı motivasyonları arasındaki ilişkiyi belirlemek, cinsiyet, branş, spor yapma yılı, aynı antrenörle çalışma süresi gibi değişkenlerin de iletişim düzeyleri ve başarı motivasyonları üzerinde etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışma tarama modelinde olup, Tiryaki ve Gödelektarafından geliştirilen ``Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği?? ve Abakay ve Kuru tarafından geliştirilen ?Antrenör İletişim Ölçeği? anketleri kullanılmıştır. Mardin ili merkez ortaöğretim okullarında eğitim gören öğrencilere sınıf ortamında uygulanmıştır. Bu uygulama için öncelikle öğrencilere yapılan çalışma ve uygulanacak ölçekler hakkında bilgi verilmiş, daha sonra öğrencilere dağıtılan ölçekleri doldurmaları istenmiştir. Araştırmada, iletişimin ve motivasyon arasındaki ilişkide cinsiyet, spor branşı, spora başlama yaşı, antrenörle çalışma süresi ile ilgili anlamlı farklılıklara rastlanmazken öğrencilerin antrenörle iletişim algılamalarında diğer spor dallarına göre basketbol lehine anlamlı farklılık görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this investigation is to determine the relation between the communication levels and success motivation of the secondary education students and their coach, and also to put fourth whether or not the variables such as gender, branch, the year of doing sport, the time of working with the same coach have an effect on the connection level and success motivation This investigation is a scanning model and it is used on the surveys such as ``Success motivation scale typical to sport?? developed by Tiryaki and Gödelek and `` The communication scale of the coach?? developed by Abakay and Kuru It is applied to the students having education in the secondary education of Mardin ? Centrum.For this application,firstly,the information has been given about the studies and scales applied to the students,after that; it has been asked students to fill the scales which are handed out. In the investigation,it has been come across that; in terms of connection between communication and motivation,there aren?t serious distinctnesses related to gender, branch of the sport and the time of working with the coach and it is realized that in terms of the perception of the students,there is a serious distinctness on behalf of basketball in comparison with other sports branch .