İleri evre kolorektal kanser hastalarında hastalık özellikleri ve tafı (thrombin activatable fibrinolysis inhibitor),TFPI (tissue factor pathway inhibitor), prothrombin fragmant 1+2
Tafi (thrombin activatable fibrinolysis inhibitor), TFPİ (tissue factor pathway inhibitor), prothrombi̇n fragmant 1+2 and patient characteristics features in advanced colorectal cancer.
- Tez No: 351220
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, trombozis, TAFİ, TFPİ, protrombin fragmant 1+2, Cancer, thrombosis, TAFI, TFPI, prothrombin fragment 1+2
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kanser hastaları arasında tromboembolizm sıklıkla görülmektedir. Tromboemboli proflaksi ve tedavisi ile sağkalımda uzama sağlanmaktadır. Kolorektal kanser gelişimi ve progresyonu sırasında koagülasyon ve fibrinolitik sistemde yer alan pek çok molekül aktive olmaktadır. TAFI, TFPI, protrombin fragman 1+2 koagülasyon ve fibrinoliziste yeni tanımlanan moleküllerdir. Çalışmamızda ileri evre kolorektal kanser hastalarında hastalık özellikleri ile TAFI, TFPI ve protrombin fragman 1+2 (F 1+2) düzeyleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Tıbbi onkoloji kliniğinde takip tedavi edilen ileri evre kolorektal kanserli hastalar çalışmaya alınmıştır. TAFI, TFPI, protrombin fragmant 1+2 düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirilmiştir. Hasta özellikleri olarak yaş, cins, vücut kitle indeksi, performans skoru (ECOG), progresyona kadar geçen süre, metastaz sayısı, tümörün boyutu, derecesi, lokalizasyonu, vasküler invazyon, perinöral invazyon varlığı, CEA, hemoglobin ve trombosit sayısı, uygulanan kemoterapi protokolü hasta kayıtlarından retrospektif olarak incelenmiştir. Hasta özellikleri ve TAFI, TFPI ve F 1+2 düzeyleri NCSS 2007&PASS 2008 istatistik yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmaya 28 kadın (%34) ve 54 erkek hasta (%66) alındı. Hastaların yaş ortalaması 56 idi. TAFI, TFPI ve protrombin fragmant 1+2 düzeyleri hastalarda sırasıyla %69.5, %71 ve %96. 3 oranında yüksek saptandı. Hasta özellikleri ile karşılaştırıldığında yaş ile TFPI arasında istatiksel olarak anlamlı olmamakla beraber negatif bir ilişki vardı. Kadın hastalarda TAFI düzeyleri erkek hastalara göre daha yüksekti fakat istatiksel olarak anlamlı değildi. Performans skoru ECOG 2 olan hastalarda F 1+2 düzeyleri istatiksel anlamlı olarak yüksekti. PKGS 10 ay üzerinde olan hastalarda TFPI düzeyleri istatiksel olarak anlamlı olmamakla beraber yüksekti. Rektum kanseri olgularında TAFI düzeyleri istatiksel olarak anlamlı olarak yüksekti. Tümör derecesi 2, 3 olan hastalarda TFPI düzeyleri anlamlı olarak yüksekti. CEA ve hemoglobin değerleri ile TFPI arasında istatiksel olarak anlamlı olmayan pozitif yönde zayıf bir ilişki vardı. Trombosit sayısı ile TAFI düzeyleri arasında pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı olmasada pozitif bir ilişki saptandı. Çalışmamızda metastaz sayısı, tümör boyutu, vasküler invazyon, perinörel invazyon ve tedavi protokolleri ile TAFI, TFPI, F 1+2 düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı.Sonuç: Kanser hastalarında hemostatik sistemde değişiklikler ve aktivasyon olmaktadır. TE kanser hastalarında önemli bir mortalite nedenidir. Fizyopatolojisinde pek çok faktörün eşlik ettiği komplex bir hiperkoagülabl durum önemlidir. Kanser hastalarının TE yönünden risk gruplarına ayrılması yüksek riskli hastalarda uygulanacak tromboproflaksi ile klinik başarının artması yönünden önemlidir. Fakat günümüzde herhangi bir risk skorlama sistemi yoktur. Güncel çalışmalarda pek çok biyobelirteç kanser hastalarında TE riski saptanması için araştırılmıştır fakat hiçbiri bir biyobelirteç olarak onaylanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Thromboembolism is common in cancer patients. Prophylaxis and treatment of thromboembolism in patients with cancer increase survival. Several molecules of the coagulation and fibrinolysis are activated during development and progression of colorectal cancer. TAFI, TFPI, prothrombin fragment 1+2 define novel moleculer connections between blood coagülation and fibrinolysis. The aim of the present study is to identify the relationship between patient characteristics and levels of blood TAFI, TFPI, F1+2 in advanced colorectal cancer patients.Method:. Patients with advanced colorectal cancer were enrolled and TAFI, TFPI, F 1+2 were assessed by enzym linked immunabsorbant assay. Patients with history of thromboembolic event, use of drugsthat affects coagulation and those with central intravenosous device were excluded. Patients characteristics such as age, sex, performance status, body mass index, time to progression, number of metastasis, tumor size, localisation, vascular invasion, perineural invasion, CEA, hemoglobin, hematocrit and chemotherapeutics received were retrospectively reviewed. The relationship of patient characteristics and TAFI, TFPI, F 1+2 levels were assessed by NCSS 2007&PASS 2008 statistical software.Findings: Twenty eight women(thirty four percent) and fifty four male patients(sixty six percent) participated in the study. The mean age of the patients was 56. TAFI, TFPI and prothrombin fragment 1+2 levels of the patients were observed as high respectively %69. 5, %71 and %96. 3. When patients? characteristics was compared it was seen that there was a negative relation between age and TFPI though it wasn?t significant statistically. TAFI levels were higher in female patiens compared to men yet it wasn?t meaningful statistically . In patients with performance score ECOG 2 F 1+2 levels were statistically significantly high. Patients with PKGS over 10 months had high TFPI levels though they weren?t significant statistically. In rectum cancer diagnosed patients TAFI levels were statistically significantly high. In patients with grade 2,3 tumor TFPI levels were significantly high. There was a statistically unsignificant weak correlation in a positive direction between CEA and hemoglobine values and TFPI. A positive relation was observed among platelet and TAFI levels yet it wasn?t statistically significant in a positive way. No connection was found between number of metastasis, size of the tumor , vascular invasion, perineural invasion and treatment protocols with TAFI, TFPI, F 1+2 levels in our study.Conclusion: Changes in hemostatic system and chronic activation are frequently observed in cancer patients. TE is a leading cause of death among patients among patients cancer and contributed to long term mortality in patients with early and advanced stage cancer. The pathophysiology of the association between thrombosis and cancer is complex; malignancy is associated with a baseline hypercoagulable state due to many factors. TE in a cancer is a multifactorial dissease. Stratification of cancer patients according to their TE risk is of the utmost clinical importance, since patients at the high risk TE may benefit from thromboprophylaxis. A risk scor system has not yet been discovered. Several recent studies have reported that stratification of cancer patients according to their TE risk can be accomplished by measuring biomarkers. Any molecule has not been yet validated as a biomarker.