Denizli süper amatör kümede başarılı olan takımlarla başarısız olan takımların oyuncularının bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Denizli amateur set super the failure of the successful teams, each team comparison of some physical and physiological properties
  1. Tez No: 351234
  2. Yazar: TANER İRİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Fiziksel ve fizyolojik özellikler, Football, Physical and physiological features
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, Denizli Süper Amatör Kümede oynayan ve sezon sonunda başarılı olarak ilk 3 sırada yer alan futbol takımları ile başarısız olarak son 3 sırada yer alan futbol takımlarının genellikle ilk 16 da oynayan sporcuları olmak üzere toplam 96 sporcunun bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Toplam 7 fiziksel uygunluk değişkeni (vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, 20m. sürat, vital kapasite, sırt kuvveti, bacak kuvveti, esneklik) sezon sonu ölçümleri yapılarak başarılı ve başarısız takımlar arasındaki farklar belirlenmeye çalışılacaktır. Verilerin düzenlenmesinde MS Excel tablolama paket programı ve istatistik analizler için SPSS 15 istatistik paket programı kullanıldı. Tüm istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi a=0.05 olarak kabul edildi. Başarılı ve başarısız takımlar arasında alınan ölçümler sonucunda; Yaş ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (2,351; P>0,020). Boy ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (4,259; P>0,000). Sırt kuvveti ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (3,513; P>0,000). Bacak kuvveti ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (4,893; P>0,000). Dikey sıçrama ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (5,951; P>0,000). 20 m. sürat ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (8,107; P>0,000). Vital Kapasite ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (3,411; P>0,001). Esneklikleri ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (2,625; P>0,006). Vücut Yağ yüzdesi ölçümleri arasındaki farkın önemli olduğu (4,412; P>0,000) gösterdi. Alınan ölçümler sonucunda; kilo ölçümleri (0,215; P>0,889) istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır.Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar önceki çalışmaları destekler niteliktedir. Vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, 20m. sürat, vital kapasite, sırt kuvveti, bacak kuvveti ve esneklik ölçümlerinde görülen önemli farklılıklar; takımların oyuncularının bireysel farklılıklarının yanında, düzenli antrenman yapılmamasından, doğru antrenman programlarının uygulanmamasından kaynaklanabilir. Bunun yanında takımların ekonomik güçleri de takım oluştururken oyuncu seçiminde etkili bir faktördür, antrenman malzemeleri ve tesis olanakları da başarıyı etkileyen etmenlerden sayılabilir.
Özet (Çeviri)
IRIM, T. The comparison Of Players Some Physical And Physiological Parameters İn Successful And Unsuccessful Teams, in Denizli Amateur Super League. Dumlupınar University, Graduate School of Health, Department of Physical Education and Sports, Post-graduate Thesis, Kütahya 2010. The aim of the present study is comparison of players some physical and physiological characteristics of first sixteen players, totaly 96 players, from football teams succeed in the very firstthree and underperformed in the last three in Denizli Amateur Super League at the and of the season.In total 7 pysical congruency factors (body fat percentage, vertical jumping, speed at20 m., vital capacity, back strenght, leg strenght, stretch reach) between six team players. At the organization of informations, MS Excel tabulation packet program and for the statistic analyses SPSS 15 statistic packet program has been used. At the all statistical analysess, signifance level was accepted as a=0.05. The evaluation results of beter performing and underperforming teams; a significant difference was found age (2,351; P>0,020). a significant difference was found height (4,259; P>0,000). a significant difference was found back strenght (3,513; P>0,000). a significant difference was found leg strenght (4,893; P>0,000). a significant difference was found vertical jumping (5,951; P>0,000). a significant difference was found speed at 20 m. (8,107; P>0,000). a significant difference was found vital capacity (3,411; P>0,001). a significant difference was found stretching (2,625; P>0,006), a significant difference was found body fat percentage (4,412; P>0,000) . The evaluation results, weight (0,215; P>0,889) are not regarded as significant in terms of statistics. The results from this study support previous studies. Significant differences in Body fat percantage, vertical jumping, speed at 20m., vital capacity, back strenght, leg strenght and stretching; may be, because of not doing exercise regularly, or not following a right exercise programme in addition to individual differences among players. Furthermore, economic power of the teams is an effectual factor in choosing players while making a team. Another factors, which are effective in success, could be exercising equipments and sports facilities.