Ailesel hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH) hastalığında cxcr4 gen mutasyonlarının rolü
The role of cxcr4 genes mutation in familial hemophagocytic lymhohistiocytosis (HLH)
- Tez No: 351243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERDAR ÖZTUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: CXCR4, Dizin Analizi, FHL, HLH, Mutasyonel Tarama, CXCR4, FHL, HLH, mutational screening, sequencing analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH) immun düzensizlikle karakterize, yaşamı tehdit edici bir hastalıktır. HLH hastalığı bilinen belirli genetik bozukluklar ya da ailesel HLH hastalığı öyküsüne sahip olduğu zaman primer ya da ailesel hemofagositik lenfohistiyositoz (FHL) olarak isimlendirilmektedir. FHL immun bozukluğun sebep olduğu otozomal resesif bir hastalıktır. HLH hastalığında, genetik bozuklukların sitolitik salgı yolağında önemli rol oynayan proteinlerin hasarına yol açtığı kesin olarak bilinmektedir. Kemokinler kimyasala doğru yönelen proinflamatuar sitokinlerdir. Kanser, HIV enfeksiyonu, ateroskleroz, kan hücrelerinin yapımı, damar oluşumu ve emriyo oluşumu gibi patofizyolojik durumlarda çok önemli rol oynamaktadırlar. Kemokinler için IL-1ß, TNF-?, lipopolisakkaritler (LPS), bazı büyüme faktörleri, viral enfeksiyon etmenleri ve bakteriyal ürünler önemli uyaranlardır. Bu tez çalışmasında ailesel HLH hastalığı olan bireylerde kemokin almacı CXCR4 geninin ekzon bölgelerinin mutasyonel taraması amaçlanmıştır. Hasta kanlarından elde edilen DNA örnekleri kullanılarak CXCR4 geninin ekzon bölgeleri Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmıştır. PCR aşamasından sonra örnekler otomatik dizileme cihazı ile örneklerin mutasyonel taraması yapılmıştır. DNA dizileme sonuçlarına göre, iki tane ailesel HLH hastasında CXCR4 geninin ikinci ekzonunda 174üncü pozisyondaki fenilalanin amino asidini kodlayan dizide tek bazlık eksilme (delesyon) tespit edilmiştir. Bu sonuçlar kemokin almacı CXCR4?de meydana gelen mutasyonların ailesel HLH hastalığında dikkate alınması gerektiğini ve HLH hastalığı ile ilişkisini ortaya koyabilmek için daha yönlü çalışmaları gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Hemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH) is a life-threatening disease characterized by immune irregularity. HLH is called as primary or familial hemophagocytic lymphohistiocytosis (FHL) when there is a familial history or genetic defects. FHL is an autosomal disorder that is caused by immune disorders. It is exactly known that genetic defects in HLH disease that impair lytic processes in cytolytic secretory pathway. Chemokines are proinflammatory chemoattractant cytokines. Chemokines play major roles in pathophysiological conditions like angiogenesis, hematopoiesis, embryogenesis, atherosclerosis, HIV infections and cancer. IL-1ß, TNF-?, lipopolysaccharides (LPS), some growth factors, viral infection and bacterial products are important stimulatory factors for chemokines. In this thesis study, mutational screning was performed in the exon regions of CXCR4 gene that is chemokine receptor in patients with FHL. Firstly, the exon regions of CXCR4 gene was amplified with Polymerase Chain Reaction (PCR) by using DNA samples obtained from blood of FHL patients. After PCR step, mutational screening of the exon regions of CXCR4 gene for each patients was done by agarose gel electrophoresis and automated nucleotide sequencing device. According to the results of DNA sequencing of CXCR4 gene, the deletion of F174 (174. Phenylalanine in 2. exon of CXCR4 gene) was identified in two patients with familial HLH. These results suggest that mutations occurring on chemokine receptor CXCR4 in familial HLH disease need to be evaluated further and perhaps should be taken into consideration.