Perforin ve sintaxin11 genlerinin ailesel hemofagositik lenfohistiyositozis (FHL) hastalığındaki etkileri
Perforin and STX11 effect in (FHL) familial hemophagocytic lymphohistiocytosis
  1. Tez No: 339444
  2. Yazar: AYSHAN RAFAT YASSIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÖZTUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FHL, Dizin Analizi, Perforin varyantı, STX11 varyantları, Mutasyonel Tarama, FHL, gene sequencing, Perforin variant, STX11 variants, mutational screening
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ailesel hemofagositik lenfohistiositoz (FHL), doğal katil hücre (NK) ve sitotoksik T lenfositlerin (CTL) aşırı çoğalımı sonucu biriken ve hipersitokinemi (sitokin fırtınası) ile birlikte hücresel bağışıklığın etkinsizleştiği otozomal resesif bir hastalıktır. FHL, Tlenfositlerin kontrolsüz çoğalmasından kaynaklanan ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Perforin (PRF1, FHL 2), Munc13-4 (UNC14D, FHL3) ve sintaksin 11 (STX11, FHL 4) genlerinde meydana gelen mutasyonlar ile Chr9q21.3-q22 bölgesine yerleşik (FHL 1) henüz tanımlanmamış gendeki mutasyonlar ailesel FHL hastalığına sebep olmaktadır. Çalışmada toplam 14 FHL hastasının periferik kanından tuzla çöktürme yöntemi ile genomik DNA elde edilmiştir. Sintaksin11 (STX11) ve perforin genlerinin ekzon bölgelerinin analizi için primer tasarlanmıştır. Bu ekzon bölgeleri PCR yöntemi ile çoğaltılarak otomatik dizileme cihazı ile STX11 ve perforin genlerinin mutasyonel taraması yapılmıştır. Mutasyonel ve nükleotid dizi analizi sonucu, 3 hastada sintaksin11 ve perforin genlerinin ekzon bölgelerinde 3 mutasyon tespit edilmiştir. Syntaksin 11 geninin 2. ekzonunda bir hastada AG ve CGC dizilerinin delesyonu tespit edilmiştir. İkinci hastada, Perforin geninin 3. ekzonunda bir hastada CAC? CAT değişimi görülmüştür. Üçüncü hastada ise, Perforin geninin 3. ekzonunda 7 baz çiftlik (TACTGAC) bir insersiyon tespit edilmiştir. Bulunan mutasyonlar çalışılan hastalarda perforin geninde 7 bazlık ekleme tarzında (FHL 2 varyantı) diğer 2 hastada iki tip eksilme tarzında syntaksin 11(FHL 4) varyantları bulunjuştur. Ailesel hemofagositik lenfohistiositoz (FHL) hastalığının teşhisinde moleküler analiz çok önemli bir yer tutmaktadır ve Sintaksin11 ve perforin genlerinde meydana gelen mutasyonel değişimlerin yol açtığı gen ürün bozukluğunun hastalığın gelişmesi ve seyrinde önemli olduğu diğer çalışmalarla birlikte bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Familial hemophagocytic lymphohistiocytosis (FHL) is an autosomal recessive disorder caused by immune dysregulation with hypercytokinemia (cytokine storm) which leads to a defective natural killer cell (NK) and cytotoxic T lymphocyte (CTL) development. This is severe and fatal syndrome because of uncontrolled activation and proliferation of Tlymphocytes. Mutations in perforin (PRF1, FHL 2), Munc13-4 (UNC14D, FHL3) and SINTAX 11 (STX11, FHL 4) genes cause Familial Hemophagocytic Lymphohistiocytosis disease. Genomic DNA of 14 patients was obtained from their peripheral blood by using standart salting out DNA isolation technique. Primer designs of perforin and syntaxin genes were made to analyze the exons of both genes. After amplification of exonic region of STX11 and perforin genes, mutational screening of STX11 and perforin genes was done using automatic sequence analysis. Mutational and nucleotide sequence analysis of the exons revealed three mutations found in three patients in their perforin and syntaxin 11 genes. In one patient, AG and CGC nucleotide sequence deletions of second exon of STX11 gene was detected. In the second patient, CAC? CAT exchange was identified in the third exon of perforin gene. In the third patient, insertion of 7 nucleotide sequences (TACTGAC) was detected in the third exon of perforin gene. Molecular analysis plays an important role in the diagnosis of Familial Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (FHL) disease. Detection of perforin and STX11 mutations deserve importance in this respect.