Akrilamidin in vivo ve in vitro genotoksisitesi üzerine fenolik bileşiklerden pelargonidin ve gallik asidin etkileri
In vivo and in vitro effects of phenolic compounds pelargonidine and gallic acid on acrylamide induced genotoxicity
- Tez No: 351301
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid, Gallik asit, Pelargonidin, Kromozomal aberasyon, Mikronükleus, Kardeş kromatid değişimi, Replikasyon indeksi, Mitotik indeks, Acrylamide, Gallic acid, Pelargonidin, Chromosome aberration, Micronucleus, Sister chromatid exchange, Replication index, Mitotic index
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Akrilamid (AA) genotoksik etkili olup, muhtemel karsinojenler arasındasınıflandırılmıştır. Akrilamid endüstride kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca yüksek ısıda üretilen gıdalarda ortaya çıkmaktadır. DNA ile etkileşime girdiği kaydedilmiştir. Fakat bu etkileşimin mekanizması tam olarak açıklanmamıştır. AA insanlarda olduğu gibi deney hayvanlarında da nörotoksik ve mutajenik etkilidir. Bunun yanında karsinojenik etkili olduğu da gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, fare kemik iliği hücreleri ile insan lenfosit hücre kültüründe Akrilamidin genotoksik etkisine karşı Pelargonidin (PG) ve Gallik asit(GA)'in etkilerini ortaya çıkarmaktır.Akrilamidin genotoksik etkilerini araştırmak için kardeş kromatid değişimi (SCE), kromozom aberasyonu (CA), mikronükleus (MN) testleri kullanılmıştır.Sitotoksisik etkilerini belirlemek için ise replikasyon indeksi (RI) ve mitotik indeks (MI) değerlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca AA'nın genotoksisitesine karşı PG ve GA'nın antigenotoksik etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda AA'nın in vivo ve in vitro klastojenik etkisinin olduğu saptandı. AA'nın spesifik olan bu etkilerinin doza bağlı olduğu görüldü. Bu bulgular AA'nıngenotoksik ve sitotoksik bir bileşik olduğunu göstermektedir. İn vitro (insan kanı lenfosit lültürü) ve in vivo (kemik iliği hücreleri) CA, MN, SCE, RI, MI testlerinde Gallik asitin AA'nın neden olduğu genotoksisite frekansında (sıklığında) önemli derecede düşüşe neden olduğu gözlendi. GA'nın, muhtemelen antioksidan aktivitesiyle hem fare kemik iliği hücrelerinde hem de insan lenfosit kültüründe AA'nın oluşturduğu genotoksisiteyi düşürdüğü görülmektedir. GA genotoksik ve sitotoksik etkili olmadığı belirlendi. AA'nın etkilerini azaltarak antigenotoksik etkiye sahip olduğu tespit edildi. PG'nin genotoksik ve sitotoksik etkileri bulunmadı. Bu araştırmada CA, MN, SCE, MI and RI frekansları sonucuna göre, GA'nın PG'den daha güçlü antimutajenik etkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Acrylamide (AA) is genotoxic and has been classified as a probable human carcinogen. Acrylamide is used in the industry and can be a by-product in a hightemperature food processing. It is reported to interact with DNA, but the mechanism of this interaction is not fully understood. Acrylamide is mainly neurotoxic inexperimental animals as well as humans and has also been shown to be mutagenic and carcinogenic.The aim of this study was to investigate the influence of Pelargonidin (PG) and Gallic acid (GA) on gonotoxic effects of Acrylamide (AA) on bone marrow cells of mice and human lymphocytes cultured.The sister chromatid exchange (SCE), chromosome aberration (CA) and micronucleus (MN) tests were used for investigating the effects genotoxicity of AA.Replication index (RI) and mitotic index (MI) were also calculated to determine the cytotoxicity of AA. In addition, the anti-genotoxic effects of PG and GA against genotoxicity of AA were also investigated in the absence and presence AA.These results demonstrate the clastogenic activity of AA in vivo and in vitroand suggest that its specific effects depend on the dose. AA was observed as a cytotoxic and genotoxic compound. In the, CA, MN, SCE, RI, MI test with (human blood lymphocytes cultured) in vitro and (bone marrow cells) in vivo, a significant decrease of genotoxicity frequency induced by acrylamide was observed in the presence of gallic acid. It is obvious that GA, may with antioxidative activity,reduced the genotoxicity induced by AA, both in mouse bone marrow cells and human lymphocytes cultured. GA was not genotoxic and cytotoxic however, it had an antigenotoxic effect via decreasing the effects of AA. PG was not genotoxic and cytotoxic. So, we concluded that GA showed a stronger antimutagenic effect than PG according to the frequency of CA, MN, SCE, MI and RI.