Polisakkarit bazlı taşıyıcılardan neovaskülerizasyon ajanlarının kontrollü salımının in-vitro ve in-vivo koşullarda incelenmesi
Controlled release of neovascularization agents incorporated with polysaccharide based carriers in-vitro and in-vivo
- Tez No: 130945
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: hidrojel, neovaskülerizasyon, EGF, bFGF, kontrollü Salı, hydrogels, neovascularization, EGF, bFGF, controlled release
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
POÜSAKKARİT BAZLI TAŞIYICILARDAN NEOVASKÜLERİZASYON AJANLARININ KONTROLLÜ SALİMİNİN İN-VİTRO ve İN-VlVO KOŞULLARDA İNCELENMESİ Alper Kemal Doğan Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Sunulan çalışmada polisakkarit bazlı doğal bir polimer olan dekstran'ın (Dx) çapraz bağlayıcı olarak kullanılan metilen-bis-akrilamid (MBAm) ve epiklorohidrin (ECH) ile çapraz-bağlanması ile elde edilen hidrojel yapılara epidermal büyüme faktörü (EGF) ve bazik fibroblast büyüme faktörü (bFGF) immobilizasyonu gerçekleştirilerek in-vivo koşullarda neovaskülerizasyonu arttırma etkisine yönelik bulguların elde edilmesi amaçlanmıştır. Çapraz-bağlanma, bazik ortamda çeşitli dekstran/(çapraz-bağlayıcı) bileşimlerinde gerçekleştirilmiş ve istenilen mekanik dayanıma ve şişme karakteristiğine sahip olan bileşim belirlenerek hidrojel yapılar elde edilmiştir. Çalışmalarda Dx/MBAm için 6mm çapında ve 3mm kalınlığında, Dx/ECH için ise 4mm çapında ve 1.5 mm kalınlığında disk formunda hidrojeller kullanılmıştır. Ağırlıkça %50MBAm ve %50ECH ile çapraz bağlanmış dekstran hidrojellerin karakterizasyonu; fosfat tamponu (PBS pH=7,4) içeren ortamda 37°C'de yürütülen şişme deneylerinin yanı sıra, yığın yapı özellikleri için FTIR spektrumlarının incelenmesi, yüzey ve kesit morfolojilerinin SEM ile gözlenmesi sonucunda yapılmıştır. Kinetik çalışmalar sonucunda %50 MBAm ve %50 ECH içerikli bileşimlerin şişme davranışlarında belirgin farklılıklar olduğu tespit edilirken, Dx/MBAm hidrojeli mekanik dayanımının istenilen düzeyde olmamasından dolayı in vivo çalışmalar için Dx/ECH hidrojelinin kullanılması uygun bulunmuştur. Salım çalışmalarında kulanılan hidrojellere pH=7,4'lük ortamda ve 37°C sıcaklıkta EGF ve bFGF yüklenmiştir. Bu çalışma ortamında yüklemeler 0,5 ^g/ml EGF ve 0,1 jıg/ml bFGF çözeltileri kullanılarak“embedding”(emdirme) metodu ile gerçekleştirilmiştir floresan spektrofotometresi ile yürütülen salım çalışmaları sonucunda, EGF yüklü hidrojellerde salım yaklaşık 14 gün sürerken bFGF yüklü hidrojellerde yaklaşık 26 gün boyunca devam ettiği gözlemlenmiştir. Wistar albino türü sıçanlar ile 4 gruptan oluşan deney protokolü vasıtasıyla gerçekleştirilen in-vivo deneylerde hayvanlara EGF yüklü, bFGF yüklü ve yüksüz hidrojeller sub-kütan olarak dorsal bölgeye implante edilmiştir. 14 gün süren deneyin sonucunda 3. 7. ve 14. günde alınan deri doku biyopsilerinin histopatolojik incelemesi yapılmış ve tasarlanan hidrojel yapıdaki salım sisteminin anjiyogenez'i indükleyerek implantasyon bölgelerinde neovaskülerizasyon oluşturduğu belirlenmiş ve zamana bağlı damar oluşum dereceleri yarı-kantitatif olarak skorlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
CONTROLLED RELEASE OF NEOVASCULARIZATION AGENTS INCORPORATED WITH POLYSACCHARIDE BASED CARRIERS IN VITRO and IN VIVO Alper Kemal Doğan Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology ABSTRACT In the presented study, a naturally occuring polysaccharide based polymer, Dextran, have been cross-linked with methylene-bis-acrylamide (MBAm) and epichlorohydrine (ECH), resulting with hydrogel formation. Hydrogel are then incorporated with two grwth factors which are basic Fibroblast Growth Factor (bFGF) and Epidemal Growth Factor (EGF) in order to analyse the neovascularizating capabilities at in-vivo conditions. The cross-linking reaction have been performed under basic conditions, with varied Dx/(cross-linker) compounds and the hydrogels are synthesized from optimal composition, with enough mechanical endurance and desired swelling characteristics. In the study, disc formed hydrogels have been used with diameters of; 6 mm for Dx/MBAm, 3mm for Dx/ECH and thickness of 3mm for Dx/MBAm, 1.5 mm for Dx/ECH. 50% (by weight) Dx/ECH and Dx/MBAm are employed for cross-linking reaction and the characterization of resulting hydrogels inculde swelling experiments that were made in phosphate buffer solution (pH= 7.4), at 37° C, FTIR spectra for structural analysis and surface /section analysis with SEM. The resulting kinetic studies revealed that, 50% Dx/MBAm and 50% Dx/ECH have distinct swelling capacities and theDx/MBAm hydrogels did not have enough mechanical stability for the studies in vivo. The hydrogels that have been employed in controlled release experiments are loaded with 0,5 pg/ml EGF and 0,1^g/ml bFGF, at 37°C, with stock solutions of pH=7,4 phosphate buffered saline by the use of embedding method. The release of growth factors have been detected with flourescence spectroscopy and at the end of the experiments, the release of EGF is continued at the 14th day in comparison of 26 day release of bFGF. 12 male Wistar albino rats were used for in vivo experiments which were divided into four groups, each consisting of 3 rats. The hydrogels have been sterilized and sub-cutaneously implanted at dorsal region of the animals. The animal experiments are continued for 14 days, and in 3rd, 7th an 14th days whole skin have removed from one rat in each group for histo-pathologic examination. In conclusion, neovascularization process occured by induction of angiogenesis on various days of the process, in which the rate of capilarization is semi-quantitatively graded.