Tam gömülü üst kanin ve alt yirmi yaş dişlerinin foliküllerinin proliferatif potansiyelinin karşılaştırılması
Comparison of the proliferative potential of the fully impacted upper canine and lower third molar follicles
  1. Tez No: 351351
  2. Yazar: ALPER TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL KÖMERİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: asemptomatik, tam gömülü üst kanin diş, tam gömülü alt yirmi yaş dişi, Ki-67, MCM-2, EGFR, asymptomatic, fully impacted upper canine, fully impacted lower third molar, Ki-67, MCM-2, EGFR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tam Gömülü Üst Kanin ve Alt Yirmi Yaş Dişlerinin Foliküllerinin Proliferatif Potansiyelinin Karşılaştırılması Dental folikülden gelişen patolojiler gömülü üst kanin dişleri ile kıyaslandığında gömülü alt yirmi yaş dişleri ile ilişkili olarak daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu durumun sadece alt yirmi yaş dişlerinin üst kanin dişlere oranla daha fazla oranda gömülü kalmasından mı yoksa gömülü alt yirmi yaş dişlerine ait dental folikülün gömülü kanin dişlerine ait dental folikülden daha patolojik olmasından mı kaynaklandığı bilinmemektedir. Ki-67 ve MCM-2 hücre döngüsünün tüm fazlarında görülen ve hücre proliferasyonu ile ilişkili proteinlerdir. EGFR mevcut hücre proliferasyonunu göstermese de hücrelerin prolifere olma kapasitelerini ortaya koyan bir proteindir Her üç proteininde patolojik dokularda sağlıklı dokulardan daha fazla eksprese olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Araştırmamızın amacı asemptomatik tam gömülü üst kanin ve alt yirmi yaş dişlerinin dental foliküllerine ait epitel hücrelerinin proliferatif kapasitesinin ve dolayısı ile patolojik potansiyellerinin Ki-67, MCM-2 ve EGFR işaretleyicileri kullanılarak araştırılmasıdır. Tam gömülü üst kanin dişi bulunan 40 ve tam gömülü alt yirmi yaş dişi bulunan 40 hastaya ait dental foliküller Ki-67, MCM-2 ve EGFR antikorları ile boyanıp değerlendirilmiştir. Gömülü üst kanin ve alt yirmi yaş dişlerine ait dental foliküllerin patolojik potansiyelleri arasında fark bulunamamıştır. Bu durum dental folikülden gelişebilen patolojilerin gömülü alt yirmi yaş dişleri ile ilişkili olarak daha fazla oranda karşımıza çıkmasının, bu dişlerin daha fazla gömülü kalmasından kaynaklanabileceğini göstermektedir. Bu dişlere uygulanacak tedavi yaklaşımında patolojik potansiyelleri arasında fark olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Proliferative Potential of the Fully İmpacted Upper Canine and Lower Third Molar Follicles Compared to the upper canines the lower third molars are more commonly associated with pathologies arising from dental follicle. However, it is not clear that this situation is due to the fact that lower third molars are more commonly impacted than upper canines or the dental follicle of the impacted lower third molars are more pathological than the dental follicle of the impacted upper canines. Ki-67 and MCM-2 are the two proteins that are expressed in all phases of the cell cycle and are relatad with cell proliferation. EGFR is a protein, although does not indicate current cell proliferation, it represents the proliferation potantial of cells. An increase in expression of these three proteins from healty to pathological tissues has been shown by several studies . The aim of our study is to investigate the proliferative capacity of epithelial cells of the dental follicles that belong to asymptomatic fully impacted upper canine and lower third molars and thus their pathological potential using Ki-67, MCM-2 and EGFR markers. 40 dental follicles of fully impacted upper canines and 40 dental follicles of fully impacted lower third molars are stained with Ki-67, MCM-2 and EGFR markers and evaluated. No differences have been found between the pathological potential of impacted upper canines and impacted lower third molars. This condition indicates that higher rate of pathologies associated with lower third molars is may be due to higher rate of impaction of these of teeth. The fact that there is no differences between the pathological potential of these teeth should be considered in the treatment approach of these teeth.