Melatonin uygulanan ratların karaciğer ve böbrek dokusunda ghrelin ve insülin benzeri büyüme faktörü-I'in(IGF-I)immunohistokimyasal lokalizasyonu
İmmunohistochemical localization of ghrelin and insülin like growth factor-i(İGF)in liver and renal tissues of melatonin administrated rats
  1. Tez No: 351395
  2. Yazar: SEHER KOÇ SALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Karaciğer, Böbrek, IGF-I, Ghrelin, İmmunohistokimya, Melatonin, Liver, Kidney, IGF-I, Ghrelin, Immunohistochemisty
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma eksojen olarak melatoninin uygulaması yapılan ratların karaciğer ve böbreğinde ghrelin ve IGF-I'in immunohistokimyasal lokalizasyonunun incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan 30 adet erkek Spraque Dawley rat, deneme (n=10), sham (n=10) ve kontrol (n=10) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Deneme grubuna 3 hafta süresince etanolde çözdürülüp serum fizyolojikle sulandırılmış 10 mg/kg dozda melatonin (i.p.) uygulandı. Sham grubuna da sadece ethanol ve serum fizyolojik solüsyonu uygulandı. Kontrol grubuna ise hiçbir uygulama yapılmadı. Deney süresi bitiminde, grupların canlı ağırlıkları, karaciğer ve böbrek ağırlıkları, karaciğer ve böbrek doku örneklerinde ghrelin ve IGF-I'in immunohistokimyasal lokalizasyonu ve rutin histolojik boyamalarla da dokunun normal histolojik yapısı incelendi. Yapılan immunohistokimyasal incelemeler sonucunda deneme grubundaki melatonin uygulamasının IGF-I immunoreaktivitesini özellikle karaciğerde belirgin olmak üzere, böbrekte de arttırdığı sonucuna varıldı. Çalışmamızda saptadığımız bulgulara bağlı olarak melatonin uygulamasının ghrelin immunoreaktivitesini arttırıp azaltmadığı konusunda belirgin bir sonuca ulaşılamadı. Ancak böbrekte toplayıcı borucuklarda (tubulus kollektivus ve duktus papillaris) immunoreaktivitede çok az bir düşüşe yol açtığı görüldü. Histolojik incelemeler sonucunda gruplar arasında hiçbir farklılığa rastlanmadı. Karaciğerde yapılan tek çekirdekli hepatosit sayımında tüm gruplar arasında bir fark olmadığı, çift çekirdekli hepatosit sayımında ise deneme grubuna ait örneklerdeki çift çekirdekli hepatosit sayısının kontrol ve sham grubuna göre istatistiksel düzeyde anlamlı bir artış gösterdiği görüldü. Ayrıca ağırlık ölçümleri bakımından, canlı ağırlık incelemelerinde melatonin uygulamasının canlı ağırlığı azalttığı belirlendi. Karaciğer ve böbrek dokularının ağırlıklarında gruplar arasında istatistiksel düzeyde bir farkın bulunmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the immunohistochemical localization of ghrelin and IGF-I in livers and kidneys of rats to which the melatonin was administered exogenously. 30 male Spraque Dawley rats used in the study were divided into three groups as experimental (n=10), sham (n=10), and control (n=10). The experimental group was administered with 10 mg/kg melatonin (i.p.) that was dissolved in ethanol and diluted with normal saline for 3 weeks. Ethanol and isotonic NaCI solution was administered to sham group. No administration was performed on the control group. At the end of the experiment time, some examinations were made regarding the live weights, liver and kidney weights of groups, as well as immunohistochemical localization of ghrelin and IGF-I in liver and kidney tissue samples and the normal histological structure of the tissue by routine histological stainings. As a result of the immunohistochemical examinations, it was concluded that melatonin administration in the experimental group distinctly increased the IGF-I immunoreactivity especially in the liver and also in the kidney. Based on the results determined in this study, we could reach no distinct result regarding whether the melatonin administration increased or decreased the ghrelin immunoreactivity. However, it was observed to have caused a very little decrease in the immunoreactivity of collecting tubules in kidneys (tubulus collectivus and ductus papillaris). As a result of the histological examinations, we observed no difference between groups. As a result of the uninucleate hepatocyte count performed on the liver, it was observed that there was no difference between all groups. On the other hand, the binucleate hepatocyte count concluded that there was a statistically significant increase in the number of binucleate hepatocytes in the samples of the experimental group, compared to the control and sham groups. Besides, in terms of the weight measurements, it was determined that the melatonin administration decreased the live weight in the live weight examinations. No statistical difference was observed between groups in terms of liver and renal tissue weights.