KOAH'lı hastalarda nitrik oksit ve malondialdehit düzeylerinin araştırılması
Levels of nitric oxide and MDA in patients with copd
  1. Tez No: 351396
  2. Yazar: YADULLAH ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik obstruktif akciğer hastalığı, malondialdehit, nitrik oksit, Chronic obstructive pulmonary disease, malondialdehyde, nitric oxide
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), hava yolu inflamasyonu ile bronşiol ve alveol duvarlarının harabiyeti ile karakterize kronik,ilerleyici ve inflamatuvar bir hastalıktır. Oksidan/antioksidan dengesizliğinin KOAH patogenezinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada KOAH'lı hastalarda MDA ve NO seviyelerinin araştırılması amaçlandı. KOAH'lı 40 hasta (20 erkek, 20 kadın) ve 20 sağlıklı kontrol (11 erkek, 9 kadın) çalışmaya dahil edildi. Plazma MDA seviyeleri Yoshioka ve ark. tarafından tanımlanan metoda göre ve plazma NO seviyeleri Miranda ve ark. tarafından tanımlanan metoda göre belirlendi. Plazma MDA seviyeleri KOAH'lı kişilerde (erkekler için 7.72 ± 0.32 µmol/L ve kadınlar için 7.68 ± 0.25 µmol/L ) kontrollerden (0.64 ± 0.12 ?mol/L) önemli ölçüde daha yüksek, KOAH'lı kadın ve erkekler arasında ise benzer olarak saptandı. Plazma NO seviyeleri kontrol grubu (142.35 ± 35.8 µM)ile karşılaştırıldığında hasta grubunda (erkeklerde 103.51 ± 45.7 ve kadınlarda 98.84 ± 51.6 ) önemli ölçüde daha düşük iken KOAH'lı kadın ve erkekler arasında benzerlik bulunamadı. Sonuç olarak, yapılan çalışmada KOAH hastalarında MDA seviyelerindeki artışın oksidatif stresle, NO seviyelerindeki azalmanın ise sigara kullanımı veya tedavi amacı ile alınan kortikosteroid ilaçlarla ilişkili olabileceği kanısına varıldı. Bununla birlikte bu hastalığın gelişimi ile ilişkili mekanizmaların daha iyi anlaşılabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a chronic, progressive, and inflammatory disease characterized by bronchiolar and alveolar wall damage and airway inflamation. Oxidant/antioxidant imbalance is considered as an important factor in the pathogenesis of COPD. The purpose of this study was to investigate the levels of MDA and NO in patients with COPD. Forty patients with COPD (20 men, 20 women) and twenty healthy controls (11 men, 9 women) were included in this study. Plasma MDA and NO levels were determined according to the methods described by Yoshioka et al. and MirHER anda et al., respectively. Plasma MDA levels were significantly higher in subjects with COPD (7.72 ± 0.32 µmol/L for men and 7.68 ± 0.25 µmol/L for women) compared with control group (0.64 ± 0.12 ?mol/L). The MDA levels were similar between men and women with COPD. Plasma NO levels were significantly lower in patient group (103.51 ± 45.7 for men and 98.84 ± 51.6 ?M for women) compared with control group (142.35 ± 35.8 ?M). The NO levels were similar between men and women with COPD. In conclusion, our findings indicate that higher MDA levels in COPD group may be related to oxidative stress. Furthermore, the decrease in NO levels may be associated with smoking or with the use of steroids as a therapeutic agent. However, further studies should be performed in order to better understand the pathologic process that leads to the disease.