Çocukluk çağı hemanjiyomlarının retrospektif incelenmesi
Retrospective study of chilhood hemangi̇omas
  1. Tez No: 351419
  2. Yazar: UFUK ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hemangiomas, childhood
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada amacımız Ocak 2006 ? Aralık 2011 tarihleri arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkoloji Bilim dalında tanı almış hemanjiyom olgularının epidemiyoloji, etiyoloji, tanı, tedavi, klinik seyir ve geç yan etkiler açısından retrospektif olarak incelemekti. Altmış iki olgunun 20'si (% 32,2 ) erkek, 42'si (% 67,8 ) kızdı. Olguların başvuru sırasındaki ortalama yaşı 11,5 ay (en küçük 30 gün, en büyük 6 yaş 4 ay) olarak saptandı. Olgular en sık kırmızı leke (%51,6) ve şişlik (% 29,03 ) yakınmaları ile başvurmuştu. Olguların % 83,8'si (n=52) sadece cilt ve ekstremite tutulumu ile seyir eder iken, % 16,2'si (n=10) komplike ( hayati organ tutulumu ve bası nedeniyle) olarak değerlendirildi. Lezyonların % 50'si (n=31) baş ve boyun yerleşimli , % 20,9'u (n=13) ekstremite ve % 9,6'sı (n=6) gövde yerleşimli idi. Viseral organ tutulumlu hasta oranı ise % 9,6 (n=6) idi. Hastaların çoğunda sadece izlem yapıldı (37 olgu, % 59,7). Yirmibeş hastada ise (% 40.3) oral ilaç tedavisi uygulandı. Bunlardan 15'ine sadece propranolol,7'sine propranolol ve prednisolon ve 3'üne sadece prednisolone verildi. Olguların uzun dönem izleminde 32'si (% 51,6) tam remisyonda takip ediliyor, 27 (% 43,5) hastanın ise mevcut lezyonlarında belirgin küçülme ve renkte solukluk gözlendi. Belirli aralıklar ile rutin kontrollerine devam etmektedirler. Anahtar sözcük: hemanjiyom, çocukluk çağı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine etiologic distribution, epidemiologic properties, treatment, clinical course and late-term side effects of hemangiomas diagnosed at Ondokuz Mayıs University Pediatric Oncology Department, between January 2006 and December 2011. There were 20 (32.2%) males and 42 (67.8%) females in our group. Median age at diagnosis was 11.5 months (30 days ? 6 years 4 months). Most common symptoms were red papules or nodules (51.6%) and swelling (29.03%). Eighty percent of the cases (n=52) were placed to only skin and uncomplicated and 16.2% (n=10) of cases were complicated (vital organ involvement and compression). There were a predilection to ocur in the head and neck region (50%, (n=31)), the other location were limp (20.9% (n=13)) and trunk (9.6% (n=6)). The frequency of visceral organ involvement was 9.6% (n=6).Were observed with most of patients (n=37, 59.7%). Twenty Five patient were treated oral medication (n=25, 40.3%). Only propranolol was used in fifteen patient, only prednisolone was used in three patient, Propranolol and prednisolone were used together in 7 patients. On follow-up 51.6% (n=32) of patients were symptom free, 43.5% (n=27) of them had involuting lesions. Regular follow-up of the patients are continiuing.