Kronik dönem yoğun alkol kullanımının genç-orta yaş sağlıklı erkeklerdeki preklinik kardiyovasküler etkileri
The preclinical cardiovascular effects of chronic intensive alcohol use in young-middle aged healty men
- Tez No: 351418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Alkolizm, Alkolik KMP, Diyastolik disfonksiyon, Epikardiyal yağ dokusu, alcoholism, alcoholic CMP, diastolic dysfunction, epicardial adipose tissue
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
GİRİŞ Alkol kullanımına bağlı gelişen rahatsızlıklar tüm dünyada sıklığı artan önemli bir sağlık sorunudur. Alkol direkt ve/veya indirekt olarak fiziksel, psikolojik ve sosyolojik problemlere yol açabilir. Alkol ve metabolitlerinin kardiyotoksik etki mekanizmaları tamamen aydınlatılamasa da veriler her geçen gün artmaktadır. Her ne kadar ılımlı alkol tüketiminin kardiyoprotektif etkilerini ortaya koyan bazı gözlemsel ve epidemiyolojik çalışmalar olsa da uzun süreli, yoğun alkol kullanımın başta dilate kardiyomiyopati olmak üzere hipertansiyon, dislipidemi, disritmi, koroner arter hastalığı ve ani kardiyak ölüm ile ilişkili olduğu birçok çalışma ile gösterilmiştir. Yine seyrek olarak ama fazla miktarda akut alkol alımı ciddi hipertansiyon ataklarına, hemorajik inmeye ve ölümcül aritmilere sebep olabilir.Alkole bağlı gelişen kardiyak rahatsızlıklar genellikle uzun bir süreçte ortaya çıkar ve bu süreç alkol kullanımının bırakılmasıyla tersine dönebilir Viseral yağ dokusunun eşdeğeri olarak kabul edilen epikardiyal yağ dokusu (EYD), salgıladığı proaterojen ve proinflamatuvar sitokinler ile olarak kalbin morfolojisi ve fonksiyonları üzerine etkilidir. EYD'nun bozulmuş glikoz intoleransı, metabolik sendrom, hipertansiyon, diyabet ve ateroskleroz ile güçlü korelasyon içinde olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bununla birlikte bugüne kadar epikardiyal yağ dokusunun tedaviye katkısından çok belirli kardiyovasküler ve metabolik komplikasyonların bir prediktörü olup olamayacağı kanıtlanmaya çalışılmıştır. EYD ile alkol kullanımı arasındaki ilişki ise daha önce araştırılmamıştır. Alkol kullanımının nihai sonuçlarından farklı olarak preklinik etkilerine odaklanmış az sayıda çalışma vardır. Bu amaçla, bizde çalışmamızda uzun süreli yoğun alkol kullanımının sebep olabileceği kardiyovasküler değişiklikleri, rutin kardiyak değerlendirme yanında epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ölçümünü de içeren konvasyonel ekokardiyografi parametreleri ile inceleyerek, preklinik dönemde ortaya koymayı amaçladık. METOD: Çalışma yaşları 25-55 arasında olan toplam 80 kişi ile yapıldı. Çalışmada, 40'ar kişiden oluşan, alkol kullanan ve kullanmayan katılımcıların bulunduğu iki grup mevcuttu. Alkol kullanan grup (grup 1), en az 8 yıl süre ile haftada 850 gr ve üzerinde alkol tüketen, sigara dışında ek madde kötüye kullanım öyküsü olmayan sağlıklı erkek bireylerden oluşturuldu. Yine alkol kullanmayan grupta (grup 2) benzer yaş aralığında, alkol kullanmayan, sigara dışında ek madde kötüye kullanım öyküsü olmayan, sağlıklı erkek bireylerden oluşturuldu. Her iki gruptaki katılımcıların rutin kardiyak muayene ve EKG'lerine ilaveten epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ölçümününde eklendiği ekokardiyografik incelemeleri yapıldı. Bulgular çalışma formlarına kaydedildi. Ardından çalışma formlarındaki veriler "SPSS versiyon 15''e yüklenerek istatiksel analizleri yapıldı. BULGULAR: Alkol kullanan grupta (Grup 1) kilo ve vucüt kitle indeksi (VKİ) daha fazla olma eğilimindeyse de gruplar yaş, boy, kilo, VKİ gibi bazal karekteristikler açısından benzerdi. Diyastolik kalp fonksiyonlarına ait ekokardiyografik veriler irdelendiğinde alkol kullanan grupta 10, alkol kullanmayan grupta 3 bireyde evre I diyastolik disfonksiyon saptandı ve istatiksel olarak anlamlıydı (p:0.034). Alkol kullanan grupta epikardiyal yağ dokusu kalınlığının alkol kullanmayan gruba göre belirgin olarak artmış olduğu saptandı (p değeri=0.0001). Ayrıca alkol kullanan grupta sistolik kan basıncı (p değeri=0.005), diyastolik kan basıncı (p değeri=0.034), sol atriyum çapı (p değeri=0.016), interventriküler septum kalınlığı (p değeri=0.003), posterior duvar kalınlığı (p değeri=0.001), kalp hızı (p değeri=0.01) ve sistolik PAB (p değeri=0.001) değerleri artmış olarak bulundu. SONUÇ:Çalışmamızda, uzun süre yoğun alkol kullanımının, genç ve orta yaş grubundaki sağlıklı erkek bireylerde, diyastolik kalp fonsksiyonlarında bozulmaya yol açtığı saptandı. Yine alkol kullanan grupta patolojik değerlere ulaşmasa da sistolik ve diyastolik kan basıncında yükselme, LA'da genişleme, LV duvar kalınlıklarında artma ve sistolik pulmoner arter basıncında yükselme olduğu gösterildi. Ayrıca, uzun süre yoğun alkol kullanımı ile birlikte epikardiyal yağ dokusu kalınlığında artış olabileceği ilk kez çalışmamızda ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Disorders related to alcohol consumption are a major health problem which is increasing all over the world. Alcohol can cause directly and/or indirectly physical, psychological and sociological problems. Although the cardiotoxicity mechanism of alcohol and its metabolites has not been fully elucidated, the relevant data has been increasing. Even though there are some observational and epidemiological studies which showed the cardioprotective effects of moderate alcohol consumption; long-term, heavy alcohol consumption was shown to be associated to hypertension, dyslipidemia, dysrhythmia, coronary artery disease, sudden cardiac death, and especially dilated cardiomyopathy in many studies. Acute alcohol consumption can rarely cause severe hypertensive attacks, hemorrhagic stroke and fatal arrhythmias. Alcohol-induced cardiac disease usually occurs over a long period and this process can be reversed with the cessation of alcohol use. The epicardial adipose tissue (EAT) is considered to be the equivalent of visceral adipose tissue and affects the morphology and function of heart by secreting the proinflammatory and proatherogenic cytokines. The previous studies showed that EAT was significantly correlated with impaired glucose intolerance, metabolic syndrome, hypertension, diabetes and atherosclerosis. However; to date, the studies has been performed to establish to show whether EAT was a predictor of certain cardiovascular and metabolic complications or not rather than the contribution of EAT to the treatment. The relationship between EAT and alcohol consumption has not been studied previously. There are limited studies focused on preclinical effects of alcohol consumption compared to clinical outcomes of alcohol consumption. We aimed to demonstrate the preclinical cardiovascular changes due to alcohol consumption in our study with the analysis of ECG and conventional transthoracic echocardiography parameters including the measurement of the epicardial adipose tissue thickness in addition to routine cardiac evaluation. Materials and Methods: This study included 80 individuals whose ages ranged from 25 to 55. The study population was divided into two groups as alcohol drinkers and abstainers consisting 40 individuals in each groups. The group of alcohol user (Group 1) included the healthy male individuals consuming 850 g and/or over 850 g of alcohol per week for at least 8 years and without history of any other substance abuse except smoking. The group of abstainers (Group 2) included the healthy male individuals at similar age, without history of alcohol use and other substance abuse except smoking. All individuals in both groups were evaluated with routine cardiac examination, ECG and echocardiographic evaluation including the measurement of epicardial adipose tissue thickness. The results were recorded into the study form. The statistical analysis of this study data was performed by“SPSS version 15”. Results: Although weight and body mass index (BMI) showed a tendency to be higher in alcohol user group (group 1), both groups were similar in terms of basal characteristics such as age, height, weight and BMI. There were stage 1 diastolic dysfunction in 10 individuals of Group 1 and in 3 abstainers when the echocardiographic data about diastolic cardiac functions were evaluated and this difference was statistically significant (p=0.034). The epicardial adipose tissue thickness in group 1 was significantly higher compared to group 2 (p=0.0001). However, the systolic blood pressure (p=0.005), diastolic blood pressure (p=0.034), left atrial diameter (p=0.016), interventricular septum thickness (p=0.003), posterior wall thickness (p=0.001), heart rate (p=0.01) and systolic PAP (p=0.001) were found to be significantly higher in Group 1. Conclusion: In our study; we demonstrated that the long time heavy alcohol consumption led to deterioration in diastolic cardiac functions in young and middle aged group. Elevated systolic and diastolic blood pressure values, LA dilatation, increased left ventricular wall thickness and increase in systolic pulmonary artery pressure were shown in alcohol users in this study, if they are not in pathologic limits. To our knowledge, this is the first study that demonstrating long time heavy alcohol consumption caused an increase in epicardial adipose tissue thickness.