Borik asitin antioksidan aktivitesinin hücre kültüründe araştırılması
Investigation of antioxidant activities of boric acid in cell culture
- Tez No: 351434
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN DUYDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, bor, borik asit, komet testi, oksidatif DNA hasarı, Antioxidant activity, boric acid, boron, comet assay, oxidative DNA damage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bor bitkiler için esansiyel olduğu kanıtlanan, insanlar için de esansiyel olduğu düĢünülen; sağlık, bilim ve tarım için önemli bir mineraldir. Ancak bu görüĢün kanıtlanabilmesi için daha fazla epidemiyolojik çalıĢmaya ihtiyaç vardır. Bu yararlı etkilere rağmen, borik asit ve sodyum boratlar CLP ( Sınıflandırma, Etiketleme ve Paketleme) yönetmeliğinde üreme üzerine toksik etkili olarak sınıflandırılmıĢlardır. Bu sınıflandırma hayvanlardaki deneysel çalıĢma sonuçlarını temel almaktadır. Sıçanlarda gözlenen kritik toksik etki fetüste kilo kaybı Ģeklindedir ve NOAEL değeri 9.6 mg/kg/gündür. Bu tezin amacı V79 hücrelerinde oksidatif DNA hasarına karĢı borik asitin koruyucu etkisini araĢtırmaktır. Bu tez çalıĢmasında test edilmiĢ olan borik asit konsantrasyonları epidemiyolojik çalıĢmalarda tespit edilen konsantrasyonlar temel alınarak seçilmiĢtir. Bu nedenle bu tezde test edilen borik asit konsantrasyonları insanların günlük yaĢamda maruz kalabilecekleri seviyeleri yansıtmaktadır. Sonuçta, borik asitle ön-maruziyet uygulanmıĢ V79 hücrelerinde H2O2'nin oluĢturduğu oksidatif DNA hasarı anlamlı bir Ģekilde azalmıĢtır. Dolayısıyla borik asitin V79 hücrelerinde oksidatif DNA hasarına karĢı koruyucu etkisi 5, 10, 50, 100 ve 200 µM konsantrasyonlarında kanıtlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Boron is an important mineral for health, science and agriculture which is proved being essential for plant and thought for human as well. Nevertheless, more epidemiological research needs to be done to demonstrate this prediction. In spite of its beneficial effects, boric acid and sodium borates are classified as toxic to reproduction under the CLP (Classification, Labeling and Packaging) regulation. This classification is mainly based on the results of experimental studies in animals. The critical toxic effect observed in rats was decreased fetal body weight with the NOAEL of 9.6 mg/kg/day. The aim of this thesis was to investigate the protective effect of boric acid against oxidative DNA damage in V79 cells. The concentrations of boric acid tested for its protective effects were selected by taken into consideration of the available epidemiological study results. Therefore the concentrations of boric acid tested in this thesis represent the exposure levels of humans in daily life. Consequently, pre-incubation of V79 cells with boric acid has significantly reduced the H2O2 induced oxidative DNA damage in V79 cells. Thereby, the protective effect of boric acid against oxidative DNA damage in V79 cells at 5, 10, 50, 100 and 200 μM concentrations has been proved in this thesis.