Atenolol/klortalidon içeren kombine ticari farmasotik preparatın kemometrik sürekli dalgacık dönüşüm yöntemleri ile kantitatif analizi
Quantitative analysis of commercial pharmaceutical preparation containing atenolol and chlortalidone by continuous wavelet transform methods
- Tez No: 351433
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atenolol, Binary mixture, Chemometric continuous wavelet transform methods, Chlortalidone, Quantitative Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin amacı ATE ve CHL içeren yapay karışımların ve ticari farmasötik tablet numunelerinin aynı anda kantitatif analizi için yeni kemometrik sürekli dalgacık dönüşüm yöntemleri geliştirmektir. Ek olarak, tez kapsamında yeni geliştirilen sinyal işleme yöntemleriyle; türev spektrofotometrisi ile elde edilen sonuçların karşılaştırılmasıdır. Bu bağlamda, birkaç ayrı dalgacık türüne ATE ve CHL'den en iyi geri kazanım tayinini elde etmek amacıyla optimal sürekli dalgacık transfer yaklaşım testi uygulanmıştır. Bunun sonucu olarak; sürekli dalgacık türü analiz metodu ile belirlenen sinyaller olarak bulunmuştur. Kalibrasyon grafikleri coif5-SDD, mexh-SDD ve SO-bior1.1-SDD genlikleri ve konsantrasyon (ATE için 20.0 – 120.0 µg/mL ve CHL için 15.0 – 60.0 µg/mL konsantrasyon aralığında) arasındaki matematiksel ilişkiye doğrusal regresyon analizi uygulanarak elde edildi. Geliştirilen coif5-SDD, mexh-SDD, SO-bior1.1-SDD ve türev yöntemlerinin doğruluğu aşağıdaki parametreler kullanılarak gösterilmiştir. Bunlar, geri kazanım çalışması, güniçi ve günler arası çalışmasıdır. Örneğin, coif5-SDD metodu uygulamasıyla yüzde olarak geri kazanım ve bağıl standart sapma ATE için % 100.6 ile % 1.87, CHL için % 102.3 ile % 1.66 olarak elde edilmiştir; mexh-SDD metodunda ATE için geri kazanım % 100.6, standart sapması % 1.23 ve CHL için geri kazanım % 103.7 ve standart sapması % 1.21 olarak bulunmuş; SO-bior1.1-SDD metodunda ATE için geri kazanım % 100.8, standart sapması % 1.98 ve CHL için geri kazanım % 99.2 ve standart sapması % 1.36 olarak bulunmuş ve türev metodunda ATE için geri kazanım % 99.2, standart sapması % 1.62 ve CHL için geri kazanım % 97.7 ve standart sapması % 1.87 olarak bulunmuştur. Buna ilave olarak ATE – CHL karışımları için gün içi, günler arası analizleri ve türev yöntemini içeren uygulamalardan memnun edici sonuçlar alınmıştır. Geliştirilen coif5-SDD, mexh-SDD, SO-bior1.1-SDD ve Türev metotlarının tümü, ATE ve CHL'nin ticari tabletlerde eş zamanlı olarak tayinleri için başarıyla uygulanmıştır ve tüm metotlardan elde edilen sonuçlarda, iyi bir kabul edilebilirlik mevcuttur. Anahtar Kelimeler : Atenolol; İkili karışım; Kantitatif Analiz, Kemometrik sürekli dalgacık dönüşüm yöntemi; Klortalidon.
Özet (Çeviri)
In this thesis, new signal processing methods named continuous wavelets transforms were developed for the simultaneous quantitative evaluation of ATE and CHL compounds in a commercial pharmaceutical formulation. For a comparision, first derivative spectrophotometry was used for the analysis of the commercial tablets containing ATE and CHL drugs. In this study, several wavelet families at different scaling factors were tested to select suitable families giving the highes recovery results of the analysis of ATE and CHL. As a results of these tests the application of coiflets 5 continuous wavelet transform (coif5-CWT) and mexican hat continuous wavelet tarnsform (mexh-CWT) to the UV absorption spectra of the related compounds were found to be optimal ones. On the other hand, the use of biorthogonal 1.1. continuous wavelet transform (RS-bior1.1-CWT) to the ratio spectra (RS) of this spectra provieded us the optimal signal processing to reach desirable recovery results of the analyzed compounds. Calibration equations were obtained by applying the linear regression analysis to the relationship between coif5-CWT, mexh-CWT ve bior1.1-CWT amplitudes and concentration for ATE and CHLin the range of 20.0 – 120.0 µg/mL for ATE and 15.0 – 60.0 µg/mL for CHL, respectively. The validity of the proposed chemometric signal processing methods were performed by using the recovery studies, intra-day and inter-day analyses and standard addition technique. In the recovery study, percent mean recoveries with relative standard deviations obtained by applications of coif5-CWT method were found as 100.6 % with 1.87 % for ATE and 102.3 % with 1.66 % for CHL; for mexh-CWT methods were found as 100.6 % with 1.23 % for ATE and 103.7 % with 1.21 % for CHL; for bior1.1-CWT methods were found as 100.8 % with 1.98 % for ATE and 99.2 % with 1.36 % for CHL. In the case of intra-day and inter-day analysis and standard addition technique, the mentioned methods gave us the satisfactory results for the analysis of the ATE – CHL mixtures. The analysis results provided by the proposed CWT signal processing methods (coif5-CWT, mexh-CWT and RS-bior1.1-CWT) wave statistically compared with those obtained from first derivative spectrophotometry. The proposed coif5-SDD, mexh-SDD and SO-bir1.1 methods were successfully applied to the simultaneous quantitative estimination of ATE and CHL in commercial tablets and a good agreement was observed.