KOAH hastalarına eczacı tarafından ilaç eğitimi verilmesinin klinik parametrelere ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of drug training by the pharmacist to COPD patients on the effects of clinical parametres and quality of life
  1. Tez No: 351435
  2. Yazar: ERDAL KALENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA BÜYÜKBİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: eczacı, eğitim, hekim, inhaler, KOAH, COPD, doctor, education, patient, pharmacis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Farmasi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
KOAH, kalıcı hava yolu kısıtlaması ile karakterize, genellikle ilerleyici ve hava yollarında zararlı partiküller ve gazlara karşı artmış inflamatuar cevapla ilişkili önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH gelişiminde, en büyük risk faktörü sigara kullanımıdır. Dolayısıyla, tedavide ilk basamak sigarının bırakılmasıdır. KOAH'ın medikal tedavisinde kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu sistemik etkileri çok az olan ve direk akciğere uygulama olanağı sağlayan inhaler sistemler aracılığı ile uygulanmaktadır. Hastaların, kullandıkları ilaçlardan fayda sağlayabilmesi, bu sistemleri doğru kullanmaları ile sağlanabilir. Hekim ve eczacılara, hastaların kullandıkları ilaçlarla ilgili özel eğitimler vermesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, hastaların uygulanan tedavilerden yarar görmesi, onların yaşam kalitelerini artıracak, iş gücü ve iş günü kayıplarını en aza indirecektir. Bu amaçla tasarladığımız bu çalışmada, çeşitli sebepler dolayısıyla, istatiksel olarak umut ettiğimiz sonuçları elde edememiş olsak da, KOAH tedavisinde, hasta eğitimi tedavinin en önemli basamaklarından birini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
COPD is characterized by persistent airflow limitation which is usually progressive and also associated with enchanced chronic inflamatory response in the airways to noxius particles or gases. And also COPD is preventable and treatable disease. Cigarette smoking is the major risk factor for developing COPD. Smoking cessation is the first and the most important value during the COPD treatment. The drugs, which are used in the treatment of COPD, are applied direct to lungs, and they have little systemic effects. COPD patients have to use these inhaler devices correctly to provide maximum effect, so doctors and pharmacist have to teach them how to use these devices. If the patients use it correctly, their quality of life will increase and also their loss of labor and working day will be decreased. Patient education is one of the most important step during the COPD treatment.