Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda ilaç uzlaşı programının oluşturulması ve olası ilaç kaynaklı sorunların değerlendirilmesi
Implementation of medication reconciliation and medication review services conducted by pharmacist in hospitalized COPD patients
  1. Tez No: 419992
  2. Yazar: SAMIRA MAMEDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç uzlaşısı, KOAH, ilaç kaynaklı sorunlar, ilaç hatası, klinik eczacı, Medication reconciliation, COPD, drug related problems, medication discrepancies, clinical pharmacist
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda hastane yatış sürecinde klinik eczacı tarafından bir ilaç uzlaşı programının oluşturulması, uygulanması ve olası ilaç kaynaklı sorunların saptanarak, sonuçların amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız, 1 Nisan-1 Temmuz 2015 tarihleri arasında dahiliye servisine yatışı gerçekleşen, 18 yaş ve üzeri, hastane sürecinde ve yatış öncesinde en az bir ilaç kullanan hastalar ile retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Retrospektif değerlendirilmelerin sonucu öneri olarak ilgili hekime yazılı olarak sunulmuş, hekimin kabul ve red oranları kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 75 hastanın (47 erkek, 28 kadın) yaş ortalaması 75.14±10.00'dur. %41.3'ü sigara kullanmaktadır. Hastaların %87.9'unda polifarmasi tespit edilmiştir. Hastaların %46.6'sında önemli ilaç-ilaç etkileşimi saptanmıştır. Hastaların %57.3'ü Beers kriterlerinde yer alan 'potansiyel uygunsuz ilaç' kullanmaktadır. 75 hastada saptanmış olan toplam 288 adet 'ilaçla ilgili sorun'un %88.9'u 'doktorun bilgisi dahilinde olmayan sorun' olarak değerlendirilmiştir. Tarafımızca yapılan önerilerin %87.10'u ilgili hekim tarafından kabul edilebilir bulunmuştur. Sonuç: Eczacıların uygulayacağı ilaç uzlaşı programı ile KOAH hastalarında uygunsuz ilaç kullanımı ve ilaç kaynaklı problemlerin azaltılabileceğini ve ilaç hatalarının önlenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to implement medication reconciliation service conducted by pharmacist at admission to hospital and retrospectively drive medication review to detect possible medication related problems in hospitalized COPD patients. Methods: This study was conducted in internal medicine ward between April 1 and July 1, 2015. COPD patients hospitalized with any reason were eligible if they were 18 years and over, regularly used at least one medication at home. Potentially inappropriate medications (PIM) according to Beers Criteria 2012 and Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE) DRPs were also investigated. Results: A total of 75 patients (mean age, 75.14±10.00 years old; 47 male) included in the study. 41.3 % of them are smoker. Of them, 87.9 % were exposed to polypharmacy. PIM was found in 57.3% of patients. Significant drug-drug interactions were determined in 46.6% of them. In medication reconciliation process, %88.19 of 288 medication discrepancies were found as unintended discrepancies among 75 patients. The doctor acceptance rate of the clinical pharmacist's recommendation towards to DRPs was calculated as 87.10%. Conclusion: It was found that pharmacists could contribute reducing DRPs and utilization of PIMs in hospitalized COPD patients with pharmacy services (such as medication reconciliation, medication review). These positive effects could be more clinically essential if the collaboration of pharmacist and medical teams is available.