Enfekte ve enfekte olmayan 3. molar dişlerde çekim öncesi ve sonrası serum c-reaktif protein seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of the serum c-reactive protein levels before and after extraction of infective and non-infective third molar teeth
  1. Tez No: 351438
  2. Yazar: SEDA DENİZ KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÜÇOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, c-reaktif protein, diş çekimi, enfeksiyon, 3. molar diş, yarı gömülü, c-reactive protein, extraction, half erupted, infection, third molar tooth, tooth pain
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği?ne 3. molar diş mevcudiyeti nedeniyle başvurmuş olan hastalarda diş çekimi öncesi ve sonrası serum c-reaktif protein seviyelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya yarı gömülü 3. molar dişi olan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar ağrılı ve ağrısız olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Her iki grupta da çekim öncesi ve sonrası olmak üzere hastalardan kan örneği alınarak serum c-reaktif protein seviyeleri belirlendi. Serum c-reaktif protein değerlerinin istatistiksel hesaplamaları yapıldı. Gruplar, kendi içlerinde ve birbirleriyle kıyaslandı. Sonuç olarak; ağrılı veya ağrısız yarı gömülü 3. molar dişleri olan hastaların, enfeksiyon işareti olan serum c-reaktif protein değerleri normal değerlerden yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study covered the patients who referred to Ankara University Faculty of Dentistry Oral and Maxillofacial Surgery Clinic with third molar teeth. It was aimed to evaluate c-reactive protein levels before and after teeth extraction. The patients who has half erupted teeth are included to this study. The patients divided into two groups, including painless and painful patients. In both groups, before and after tooth extraction, taking a blood sample from patients, including serum c-reactive protein levels were determined. Serum c-reactive protein values statistical calculations were made. Groups, within itself and with each other were compared. As a result; painful or painless half-erupted 3. molar teeth of patients, serum c-reactive protein values were higher than normal values.